Ankara Boşanma Avukatı

Boşanma davaları genellikle çok uzun süren davalar arasında yer almaktadır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında bu süreler daha da uzamaktadır. Bu davalarda hukuki bir destek alınmaması ise, çoğunlukla hak mağduriyetlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de Ankara boşanma avukatı başlıklı aramalara sıklıkla rastlanılmaktadır.

Ankara Boşanma Davalarının Çeşitleri Nelerdir?

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları, isminden de anlaşıldığı gibi çiftlerin her ikisinin de tüm konular üzerinde anlaştığı davalardır.

Anlaşmalı boşanma davalarında; en az bir yıl evli kalmış olma, yapılan anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması ve duruşmaya bizzat katılma gibi şartları bulunmaktadır. Bunun için de, hakimin kabul edebileceği ve boşanmadan etkilenecek kişilerin haklarını gözeten bir boşanma protokolünün yapılması ve boşanma dilekçesi ile mahkemeye verilmesi gerekmektedir. Bu protokolün yapılmasında bir avukat desteği almak önem arz etmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise, çiftlerin anlaşması şart değildir. Boşanma çiftlerden sadece biri tarafından isteniyor olabileceği gibi hukuki ve mali şartlar üzerinde anlaşma da sağlanmamış olabilir.

Bu davalarda, boşanma sebebi ve eşlerin boşanmadaki kusurları çok önemlidir. Bu konuların delillendirilmesi, davanın sonucuna direk etki etmektedir. Burada da boşanma avukatının rolü önemli olmaktadır.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Türk medeni kanunu, boşanma için bazı sebeplerin gerekli olduğunu belirtmiş ve maddeler halinde listelemiştir.

Bu sebepler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Eşlerden birinin diğerinin hayatına kast etmesi
  • İspatlanmış bir zin
  • Çok kötü muamele yapılması
  • Eşlerden birinin suç işlemiş olması
  • Onur kırıcı davranışlardan dolayı
  • Bir başka şahısla, haysiyetsiz bir yaşam sürdürülmesi
  • Eşlerden birinin tedavi edilemeyecek bir akıl hastalığına sahip olması
  • Eşlerden birinin yaşanılan evi terk etmesi
  • Şiddetli geçimsizlik
  • Eylemli olarak oluşan ayrılık

Anlaşmalı boşanma davalarında ise, eşlerin evliliği sonlandırmak istekleri ile ilgili beyanları yeterli olmaktadır.

Boşanma Avukatı Ne İş Yapar?

Boşanma avukatlarının görevleri, boşanma davalarının türleri ile davanın geliştiği sürece göre değişmektedir. Boşanma avukatları davanın her aşamasında müvekkillerini temsil eder ve mahkeme istenen evrak ve delillerin hukuka uygun olarak toplanmasına yardımcı olur. Boşanma avukatları; davaların açılmasından, boşanma protokolünün hazırlanması ve davanın sonucunda vesayetin verilmesinden, nafaka ve mal paylaşımına kadar tüm hususlarda hizmet vermektedir.

iştirak nafakası

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukatın Önemi Nedir?

Boşanma davalarında avukat tutulması zorunlu değildir. Eşler iddia ve taleplerini kendileri direk olarak mahkemede hakime iletebilirler. Buna rağmen iyi bir boşanma avukatı ile anlaşmak, davanın seyrinin değişmesine bile neden olabilmektedir.

Kanun ve içtihatları iyi bilen bir boşanma avukatı, boşanma davasının her aşamasında müvekkilinin hak mağduriyeti yaşamasına engel olmaktadır. Boşanma sebeplerinde belirtilen maddelerin hepsinin hukuksal olması ve ispatı gerekmektedir. burada ise en önemli rol boşanma avukatına düşmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda dahi avukatlar, davanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesine engel olabilmektedir.

Boşanma Avukatının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Boşanma avukatında aranan özelliklerin başında tecrübe ile bu konudaki kanun ve içtihatlara hakim olması gerekmektedir. Boşanma davalarındaki başarı oranları da, bu avukatları tercih sebebi olmalıdır. Ayrıca, boşanma avukatının uzlaştırmacı bir yapıya da sahip olması gerekir. Bu sayede karşı taraf veya avukatı ile sorun olan konular üzerinde, uygun çözümler bulunabilmektedir. Her türlü boşanma davaları için, konusunda uzmanlaşmış ve tecrübeli hukuki destek, Arı Hukuk ile irtibata geçilerek alınabilir.

Boşanma Davasında Tazminat Alır Mıyım veya Öder Miyim?

Hakim tazminat konusunda bir karar verirken eşlerin maddi zararlarını ve manevi olarak çektiği sıkıntıları dikkate alarak bir karar verir. Türk Medeni Kanunumuzun “Maddi ve manevi tazminat” başlıklı 174. Maddesine göre, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

 

İlginizi çekebilir:

Etimesgut boşanma davası avukatı

Sincan boşanma davası avukatı

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.