4857 Sayılı İş Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alan işçi, işveren ve devlet arasında ilişkiyi düzenleyen maddelere yer verilmiştir. İşçi haklarının korunmasına yönelik faydalar sağlayan hukuki dava süreçlerini takip ederek hakların korunmasına destek oluyoruz.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dava Türleri
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku davalarında yer alan ve hakların kazanılmasına yönelik açılması gereken dava türleri bulunmaktadır. Hukuki yardım ise bu anlamda zamanaşımı olan bazı davalarda çalışanın zarara uğramaması adına haklarını korur.
Dava türleri;
- İş kazası
- Tazminat davası
- Hizmet tespiti
- SGK prim alacakları
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- İş sözleşmelerine dayalı davalar
- İşe iade davası
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku olarak çalışanların, işverenlerin haklarını adil bir şekilde korumayı hedefliyoruz. Günümüzde işçi haklarının hukuki anlamda korunması, yaşanan haksızlıkların önüne geçilmesinde en etkili yol haline gelmiştir.
Hizmet Tespit Davası
5510 Sayılı iş ve sosyal güvenlik hukuku 86. madde 9. fıkra gereğince; işveren tarafından hizmet belgesinin alınamadığı, tespit edilemediği durumlarda, sigortalılar tarafından çalıştıklarına dair hizmetin bulunduğu yılsonundan itibaren 5 yıl süre içerisinde İş Mahkemesi’ne başvurarak tespit yaptırma hakkına sahip olur. Alacakların mahkeme tarafından ispatlanarak tespit edilmesi sonucu aylık kazanç, prim gün sayısı dikkate alınarak hizmet tespiti yapılır.
İş Kazası, Ölüm Aylığı, Meslek Hastalığı, Maddi ve Manevi Tazminat
Bazı mesleklerin yıpratıcı meslekler arasında sayılması zamanla işçilerin sağlığının tehlikeye girmesine sebep olur. Böylesi durumlarda meslek hastalığı nedeni ile çalışamayan, destekten yoksun kalan ya da ölüm vuku bulan sonuçlarda işçi ve ailesi tarafından dava açılabilir. Bunun yanı sıra yaşanan iş kazalarında kişinin uzuv kaybına uğraması, iş göremez hale gelmesi ya da ölüm ile sonuçlanması ile maddi ve manevi tazminat talep hakkı oluşur.
İşçinin Alması Gereken Ücretlerle İlgili Davalar
İşçilerin alma hakkına sahip oldukları; yıllık izin ücretleri, resmi tatil ücretleri, mesai ücretleri gibi çalışması ek ücrete tabi olan ya da çalışmaması gereken zamanları kapsayan günlere ilişkin alacak hakları doğmaktadır.