İstifa eden işçinin ihbar süresi ne zaman başlar ve süreç nasıl seyreder tarzı sorular sıklıkla sorulmaktadır. Arı Hukuk ile işçinin hakkı olan ihbar süresi detayları!
Çalışma esnasında iş veren ile karşılıklı hakların korunduğu bir sözleşme yapılmaktadır. Bu sözleşmedeki detaylar dikkatle çalışan ve iş veren tarafından okunmalı ve benimsenmelidir. Aksi takdirde hak ihlali yaşanan durumlar karşısında mahkeme ve hukuka başvurmak zorunda kalınabilir. İşten ayrılma durumlarında da belirli detaylara ve hususlara göre ihbar süreci ve süresi değişiklik göstermektedir.
İhbar Süresi Nedir?
Fesih bildiriminin karşıya ulaşımı sağlanmasının ardından başlayan süreye denmektedir. İş veren ve çalışan arasında yer alan bu konu dahilinde ihbar, çalışanın işten ayrılması ile bu durumu iş verene bildirmesi durumunda başlangıç gösterir.
İş yerinden belirli bir neden doğrultusunda ayrılma gerekli olduğu alanlar içerisinde, fesih bildirimi karşı tarafa gerekli olan bir husustur. Fesih bildiriminin 1 Mayıs olduğunu farz edersek, ihbar süre zarfı da yine 1 Mayıs’ta başlamaktadır.
İşten ayrılmaya karar verilmenin ardından hızlı bir şekilde iş bitim akdinin karşı tarafa iletilmesi gerdir. Aksi takdirde işlemler daha da uzayabilir ve yorucu bir hal alabilir.
İstifa Eden İşçinin İhbar Süresi Ne Kadar?
İş sözleşmeleri sonucunda oluşan iş anlaşmaları dahilinde bitişler de mevcutta normaldir. İşin uzun süreli devam etmemesi durumuna bakıldığında görülmektedir ki işten ayrılmanın karşı tarafa gerekçesi ile iletilmesi gerekir. Çalışan işten ayrıldığını karşı tarafa belirttiğinde resmi işlemler başlar.
İhbar süresi hesaplama ise bu durumda çalışanın bazı koşulları barındırıp barındırmadığına göre değişiklik göstermektedir. Bu durum; çalışanın iş yerinde ne kadar süre boyunca hizmete devam etmiş olmasıdır.
Buradaki süre zarfı, 1,5 senen ile 3 sene arasında yer alıyorsa ihbar için süre 42 gün olarak belirlenmektedir. Yine çalışanın iş yerinde hizmet vermiş olduğu süre 6 ay ile 1,5 sene arasında yer almaktaysa bu sefer de süre 28 gün olarak değişiklik göstermektedir. Eğer uzun vadeli bir hizmet aktarımı ile çalışma durumu bakiyse ve bu süre 3 sene ile üzeriyse ihbar için verilen vakit 56 gün olarak belirlenmiştir.
İhbar Süresi Hesaplama
İşten ayrılma durumu ve istifa halinde durumun ihbarı için verilen resmi süreye dikkat etmek gerekir. Bu süre hesabını yapmak için ise tek bir unsur gereklidir. Bu unsur, çalışan üzerinde değişiklik gösteren bir değişkeni içermektedir.
İhbar etme süresine bakıldığında görülmektedir ki çalışanın hizmetini vermiş olduğu süre zarfı bu süreyi azaltmakta veya arttırmaktadır. İhbar için gerekli olan süre; 14, 28, 42 ve 56 gün olarak değişiklik göstermektedir.
İş yerinde 6 aydan az çalışmış bir çalışan için süre 14 gün, 6 ay ile 1,5 sene arasında hizmet vermiş bir çalışan için 28 gündür. Çalışan eğer 1,5 sene ile 3 sene arasında hizmet vermişse 42 gün, 3 seneden fazla çalışmışsa bu süre 56 gün olarak değişiklik göstermektedir.
İşçi Kendi İstifa Ederse İhbar Süresi
İşçi kendi isteği ile istifa oluşturmuş olsa bile ihbar için belirlenen süreye uymak zorundadır. Eğer uyum sağlamak istemezse i verene karşı bir ihbar tazminatı ödeme durumu ortaya çıkmaktadır. Çalışan eğer evlilik nedeniyle işten ayrılma ihbar süresi araştırması yapmaktaysa durum değişiklik gösterebilir.
Evlilik nedeni ile ayrılma sonrasında koşulları sağlamış ise kıdem tazminatı da talep edebilir. Çalışan evlilik durumu nedeni ile ayrılık sonrasında bu ihbar süre dilimine uymak zorunda kalmaz. Uymayacağı gibi herhangi bir ihbar tazminatı da ödemek zorunda kalmaz.