İşsizlik Maaşı 2024

İşsizlik maaşı nedir, nasıl alınır, şartları nelerdir ve daha birçok soru merak edilmektedir. İşte merakla araştırılan işsizlik için maaş şartları!

Çalışanların belirli zamanlarda ve belirli nedenlerden dolayı işsiz kaldığı veya kalma riski olduğu durumlar yaşanabilir. Elbette ki bu durum her çalışan için yaşama ihtimaline sahipken her çalışana maaş hakkı da vermez.

Bu durum karşısında çalışanların işsiz kalma durumları ve çalışanların bünyesinde aranan bazı şartlar bulunur. Eğer çalışan bu şartları karşılamaktaysa işsiz kaldığı döneme dair bir ödenek alma hakkı kazanır. Elbette bu ödeneğin miktarı ve hak süresi de belirli koşullara göre hesaplanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Sigortalı çalışan kişilerin işten ayrıldıktan sonraki süreç içerisinde yeni bir iş bulana kadar devletin ödemiş olduğu ödenektir. Bu ödeneğin miktarı ve süresi ise hesaplanmaktadır. Bu aşamada çalışanın kesinlikle sigortalı olması gerekir ve işten ayrılma sebebi de önem taşır.

Sigortalı çalışanın son 4 aydaki prime esas kılınan kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Son 4 aydaki prime dayalı kazançlar doğrultusunda hesaplanan günlük optimum brüt kazancı tutarının %40’ı olarak hesaplanır.

Bu tutarın bir sınırı da bulunur. Aylık alınan asgari ücret kazancının %80’ini geçmemektedir. Tüm bu hesaplama sınırları haricinde damga vergisi de tutar için bir kesinti niteliği taşımaktadır. Fakat başka bir vergi tabi tutulamaz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı için yapılan hesaplamalarda sigortalı çalışan bir kişi ayrıldıktan sonraki son 4 ay için prime esas kazanç ortalamasını alır. Bu ortalama 7.000 TL ise tutarın %40 olan kısmını alma hakkına sahiptir. Yani kişinin alabileceği işsizlik ödeneği 2.800 TL’dir.

Bir diğer kural olan önemli esasta brüt tutarın %80’inden fazla bir ödenek alınmayacağıdır. Tüm bu sınırlandırma ve şartlara göre bağlı kalınarak işsizlik ödeneği alınabilmektedir.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

Kendi isteğiyle işten ayrılmamış ve herhangi bir hataya nazaran işten çıkarılmamış ve hizmet akdinin feshi öncesi son 3 sene içerisinde en az 600 gün süre zarfında işsizlik sigortası ödemiş olması gerekir.

Yine hizmet akdinin fesih öncesindeki son 120 gün hizmet vermiş olması gerekmektedir. Tüm bu şartların haricinde de kişinin iş feshinin ardından 30 gün süre içerisinde mevkisine en yakın adreste konum alan İŞKUR merkezine müracaat etmesi gerekir. Buradaki müracaat dahilinde gerekli olan bilgiler ve işlemler gerçekleştirilir ve böylece sorunsuz işlemler hallolur.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik ödeneği alınması için öncelikle iş yerinden fesih işleminin gerçekleşmesi gerekir. Çalışanın hizmet akdinin feshinin sonrasında ise en yakın konumda yer alan İŞKUR merkezine başvuru yapılması gerekir.

Bu başvuru 30 gün içinde yapılmalıdır aksi takdirde geçersiz olacak ve işsizlik ödeneği alma hakkını kişi alamayacaktır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?

İşsizlik ödeneği alma süresi değişiklik göstermektedir. 600 gün boyunca sigortalı çalışmış çalışanın işsizlik sigorta primi ödemiş olan kişiler için 180 gün ödenek süresidir.

900 gün sigortalı çalışmış olan bir çalışanın işsizlik sigorta primi ödemiş şeklinde ise bu süre, 240 gündür. 1080 gün sigortalı çalışmış olan ve işsizlik sigortası primi ödemiş olan kişilere ise 300 gün boyunca ödenek verilmektedir.

İşsizlik Maaşı Başvuru

İşsizlik ödeneği almak için İŞKUR adreslerine başvurunuzu gerçek kılabilirsiniz. Gerçekleştiriş olduğunuz başvurunuz sırasında tüm bilgileriniz ve sigorta prim sayınız çıkmaktadır. İŞKUR merkezi sizin için gerekli bilgileri iletmekle beraber ödenek alam işlemlerinizi de tamamlamaktadır.

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.