Kendi İsteğiyle Ayrılan İşçinin Hakları

İşten kendi isteğiyle ayrılan işçinin hakları oldukça fazladır. Sanılanın aksine birçok şey talep edebilecek olan işçi aynı zamanda iş verenden kaynaklanan zararlarının da giderilmesini talep edebilmektedir. Gerek iş zorluğu gerekse meydana gelen iş ilişkileri neticesinde her gün işçiler istifa etmek zorunda kalıyor. Kanuni haklardan yararlanmak ise verdikleri emeklerin karşılığını almak için gerekiyor. Kıdem tazminatı bunlardan ilki olup mutlaka yararlanılması gereken kanuni haklardandır. En az bir yıl süre ile çalışma zorunluluğu aranan bu hak için çeşitli ayrıntılar bulunmaktadır. İşçinin çalıştığı süre boyunca emeklerinin karşılığını talep edilmesine yaramaktadır. Birçok iş yerinde çalışanlar fazla mesai yaparak çalışmaktadırlar. İstifa etmeleri halinde ise yapmış oldukları fazla mesai ücretlerini talep edebilme hakları bulunmaktadır. Fazla mesai saatini bulmak için ise haftada toplam kaç saat mesai yapmış olduğunuzu hesaplamanız gerekir. Ardından haftalık 45 saati aşan mesai saati bulunuyorsa kanunda belirtilen üzerine fazla mesai yapılıyor demektir. Bu durumda fazla çalışma ücreti hesaplanabilmekle birlikte mola süresinin çıkarılması gerekmektedir.

İstifa Eden İşçinin Hakları

İşten ayrılan işçi birçok hak talebinde bulunabiliyor. Kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretleri bunlardan olup daha birçok talepte bulunulabilir. Ulusal bayramlarda çalışmış olan işçiler bu günlerde yaptıkları mesainin ücretini talep edebilir. Genel tatiller de bunlardan olup o gün içerisinde kaç saat çalışıldığının bir önemi olmayıp; günlük tam ücret verilmesi gerekmektedir. Bu ücretin ödenmemesi halinde kişi haklı olarak işten çıkabilmektedir. Aynı zamanda ödenmemiş ücretler faiziyle birlikte geri alınabilmektedir. Yine yıllık izin ücreti bunlardan birisi olup verilmediği takdirde haklı olarak işten ayrılma hakkı bulunmaktadır. Asgari geçim indiriminin her ay tarafına ödenmesi gereken işçiler alamadığı takdirde bu alacağını talep edebilmektedir. Verilmemesi halinde de haklı fesih nedenidir. Hafta tatili ücreti istifa eden işçinin hakları kapsamında talep edilebilenlerden birisidir. Eşit davranmama tazminatı, mobbing nedeniyle manevi tazminat da bunlardan olup talep edilebilmektedir.

Kıdem Tazminatı

İşçi alacağında en çok gündeme gelen konulardan birisi de kıdem tazminatıdır. İstenebilmesi için en az bir yıl çalışmış olma şartı bulunur. İşten ayrılan işçinin hakları kapsamında talep edilmesi gerekenlerden birisi olup mutlaka haklı bir nedene dayanmalıdır. Kadın işçiler evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde bu nedenle işten çıkması halinde talep edebilmektedir. Yine erkek işçiler askerlik nedeni ile işten çıktığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanabilmektedirler. İşe girilen tarihin SGK’ya geç bildirilmesi durumunda ise kişi haklı fesihte bulunarak kıdem tazminatı isteyebilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çok büyük öneme sahip olmakla birlikte bu konulardan önlem alınmadığı takdirde kişi haklı fesihte bulunabilmektedir. Emeklilik de kıdem tazminatı talebi için haklı nedenlerden birisidir. Taciz ve mobbing durumları da ek olarak kıdem tazminatı talep edilebilecek haklı fesih nedenlerini oluşturmaktadır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.