İş Yerinde Mobbing Karşısında Ne Yapılmalı?

İş yerinde mobbing aynı zamanda çalışma ortamında zorbalık olarak da bilinir. Bu, bir bireyin veya bir grup insanın bir çalışan üzerinde uyguladığı tüm eylemleri içerir. Örneğin, işyeri baskısı, taciz, yıldırma, zorbalık, kafa karışıklığı gibi eylemler mobbing adı altındadır. Bu açıdan birinin veya birilerinin zorbalığına maruz kalan çalışanlar rahat çalışamaz, görevlerini eskisi gibi yapamaz ve kendilerini güvende hissedemez. Çalışanların zorbalığını gösteren belirli davranış türleri vardır. Çalışanların mesleki nitelikleri sürekli sorgulanmakta, güven sorunları sıklıkla hissedilmekte ve çalışanlara kasıtlı olarak verilen süre içinde tamamlanamayacak önemli bilgiler verilmektedir. Çalışanlara bunu saklamaları için verilmesi mobbingin bir işaretidir. Ayrıca çalışana adaletsiz davranmak, ekipten dışlamak ve yetkisini sınırlamak mobbingin göstergelerindendir.

Mobbing Çeşitleri Nedir?

Mobbing çeşitli şekillerde ve örneklerle ortaya çıkabilir. Aslında bir çalışan davranışlarını gözden geçirip her şey yolunda giderken olumsuz davranışlarla karşılaştığını tespit ederse, zorbalığın varlığı anlaşılabilir. İşyerinde çalışmaktan hoşlanan, ancak günümüzde işten kaçma içgüdüsü olan kişiler, işin türü ne olursa olsun, zorbalığı fark edebilirler. Bu açıdan mobbing, çalışanlarla ilgili memnuniyetsizlik dedikoduları yaymak, onlara saygısızlık etmek, görevlerini yerine getirmelerini zorlaştırmak, işten ayrılmaya zorlamak, müdahale etmek, sebepsiz yere onlara açıkça hakaret etmek, görmezden gelmek şeklinde yapılır. Buna ek olarak çalışanı tehdit etmek, yıldırmaya çalışmak ve iş düzenini bozmak da mobbing olarak adlandırılır. Bu gibi durumlarda ise iş yerinde mobbing karşısında ne yapılmalı sorusunun cevabını bilmek önemlidir.

Mobbinge Karşı Nasıl Davranmak Gerekir?

İşyerinde zorbalığa maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, mobbinge karşı nasıl davranmak gerekir sorusunun cevabını bilmelisiniz. Bu açıdan ilk olarak zorbalığı yapan kişiyle iletişime geçip eylemlerini durdurmasını istemelisiniz. Ayrıca tüm bu iletişim sürecini size tanıklık edebilecek meslektaşlarınızla birlikte gerçekleştirmelisiniz. Geri bildirim, yöneticiler ve çalışanlar arasında iç soruşturmalar veya anında bildirimler yoluyla şeffaf bir iletişim sağlamanın, rahatsız edici durum ve davranışları bildirmenin ve diğer iş arkadaşlarına bunlar hakkında bilgi vermenin harika bir yoludur. Ayrıca mobbingi uygulayan kişiyi, kuruluşunuz içinde yetkili olabilecek herhangi bir yöneticiye veya işe alım görevlisine bildirmelisiniz. Bunun yanı sıra bir hukuk bürosundan da destek alabilirsiniz. Çünkü mobbing adli bir suçtur ve zorbalıkla karşılaşırsanız derhal dava açmanız gerekir. Bu suçun Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesindeki hükümleri oldukça açıktır. Ayrıca, mağdurun hayatındaki olumsuz koşullara bağlı olarak ceza belirli bir cümleye kadar artırılabilir. Başka bir deyişle, bir çalışanın işini bırakması, ailesini terk etmesi veya okulu bırakması durumunda cezası bir yıldan fazladır. Cinsel taciz olursa 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılırsınız. Bu suçların nüfuz veya statünün kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi halinde verilecek cezalar yarı yarıya indirilir. Ayrıca zorbalığa uğrayan çalışanların maddi ve manevi tazminat davası hakları saklıdır.

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.