İşe İade Davası Nedir? İşe İade Davası Nasıl Olur?

İşe iade davası, çoğu işçinin ücretinin garantisidir. Normal şartlarda işveren işçinin sözleşmesini haklı veya haksız olarak feshedebilir. İş sözleşmenizi ancak zorunlu nedenlerle feshedebilirsiniz. İş güvencesi esasen işverenin fesih hakkını kısıtlayan ve anayasada yer alan çalışma hakkını yansıtan bir prosedürdür.

İşe iade prosedürü, işverenin iş sözleşmesini feshetmesi ancak işçinin iş güvencesi kullanarak işten çıkarmayı geçersiz sayarak işe iade talebinde bulunması işlemidir. Geçerli bir sebep olmaksızın iş sözleşmesi feshedilen çalışanlar işe iade işlemlerine devam edebilirler.

İşe İade Davası Şartları

İşe iade davası şartları açısından ilk koşul, işyerinde istihdamın istikrarıdır. İş Kanunu’nun 18. maddesine göre 30 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde iş güvencesi bulunmaktadır. Bu rakam aynı işverene ait tüm işyerlerini kapsamaktadır. Örneğin, bir işveren aynı isimde birden fazla giyim mağazası işletiyorsa, tüm mağazalardaki çalışan sayısı toplanarak 30 işçi çalıştırma zorunluluğu hesaplanır.

İşveren, çalıştırdığı işçi sayısını olduğundan az hesaplayarak bir işyerini iş güvencesi kapsamı dışında bırakmak için açıkça alt işverenlik ilişkisi kurmuşsa, işyerinin asıl işvereni ve taşeronu birlikte değerlendirilir. Ayrıca işyerinde çalışan işçi sayısına riayet edilse ve iş sözleşmesi süresiz olarak geçerli olsa dahi, iş güvencesi ödeneği alabilmek için altı aylık kıdem şartının sağlanması gerekmektedir. Altı aylık süre hesaplanırken aynı işverenin tüm işyerlerinde çalışılan süre dikkate alınır.

İşe İade Davası Açma Süresi

İşe iade davası süresi için tahkim iki şekilde sona erer. Taraflar anlaşırlar veya anlaşamazlar. Arabuluculuk süresi içinde taraflar kısmen veya tamamen anlaşmaya varamazlarsa, personel konuyla ilgili nihai raporun tarihinden itibaren iki hafta içinde yeniden görevlendirme talebiyle dava açar. Ancakhem dava hem de tahkimde belirtilen sürelerin yalnızca yer değiştirme talepleri ile ilgili olduğunu unutmamanız önemlidir. Dönem içinde arabuluculuk ve dava yoluyla diğer işçilerin alacakları talep edilebilir.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?

İşe iade davası süreci, yetkili mahkemeye dilekçe verilerek başlar. Bu konunun başka bir temaya açılmasının nedeni önemli bir noktayı göstermektir. Tahkim aşamasının tamamlandığını ve süreçte kısmen veya tamamen anlaşmaya varılmadığını belirtmek için nihai tahkim raporunu da dilekçeye eklenir. Tahkim aşamasında işçi ve işveren tüm soruları kabul ederse ek bir işlem yapılmayacaktır. İstenmeyen konulara doğrudan yargılama yoluyla arabuluculuk yapılamaz. Ara bağlantılar oluşturmayı unutursanız veya bunları kasıtlı olarak oluşturmazsanız, bu öğe için ara durum gereksinimlerini karşılayamazsınız. Dolayısıyla dava yoluyla talepte bulunmak için aracılar süreci yeniden başlatır. İki veya daha fazla yetkili mahkeme, yazının seçimine göre belirlenecek şekilde İş Mahkemesine yeniden yerleştirme davası açabilir. Davalı veya tüzel kişinin İş Muhakemesi Kanunu uyarınca yerleşim yeri veya yerleşim yeri mahkemesi, iş mahkemesi nezdinde yapılabilecek işlemleri onaylar. İkamet kararları, prosedürün başladığı tarihe dayanmaktadır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.