Görevi Kötüye Kullanma Suçu Kapsamları

Genel olarak, görevi kötüye kullanma suçu cezası TCK 257/1 madde gereği 6 aydan başlayarak, 2 yıla dek hapis cezası olmaktadır. Görevinin gereklerini yapmak konusunda ihmal ya da geciktirme gösterip, görevi kötüye kullanma suçu cezası 3 ay ile 1 yıla kadar hapis cezası olmaktadır.

Görevi Kötüye Kullanma Suçu İçerikleri

Görevi kötüye kullanma, herhangi bir kamu görevlisinin görevini yapmaması ya da hukuka aykırı bir biçimde yapmasıdır. Genelde görevi kötüye kullanma, 3 şekilde olursa suç olarak kabul edilir.

1) Kamu görevlisi kişinin yapmakla yükümlü olduğu görevini yapmaması halinde görevi kötüye kullanma suçu

2) Kamu görevlisi kişinin görevini kanunun öngörmüş olduğu şekilde yapmaması halindeki görevi kötüye kullanma suçu

3) Kamu görevlisi kişinin görevinin gerekliklerini yapmakta ihmal ya da gecikme göstermesi, görevi ihmal halindeki görevi kötüye kullanma suçu.

Mevcut TCK’nın 257. madde içeriğinde görevi ihmal suçu ve görevi kötüye kullanma suçu aynı madde içinde düzenlemiştir. Bu kapsamda görevi ihmal suçu, ihmal sureti ile görevi kötüye kullanma suçu şeklinde tekrardan tanzim edilmiştir. Genel norm özelliğindeki görevi kötüye kullanma suçu da rüşvet suçu, zimmet suçu, irtikap suçu ile karıştırılmamalıdır. İrtikap suçu, kamu görevlisi kişinin nüfuzunu kullanıp, belli yoğunlukta baskı ya da hileli davranışlar sergilemesi şeklinde ortaya çıkan bir suç tipi olmaktadır.

Rüşvet suçu, rüşvet alan kamu görevlisinin ve rüşvet veren kişinin yer aldığı çok failli bir karşılaşma suçu olmaktadır. Zimmet suçu, kamu görevlisi kişinin görevi sebebi ile zilyetliği kendisine verilen ya da gözetimi ile sorumlu olduğu malların üzerinde görevi çerçevesine aykırı olacak bir şekilde tasarrufta bulunması ile meydana gelen bir suçtur.

Görevi Kötüye Kullanma Suçunun Şartları

– Görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisi tarafından işlenebilir.

– Görevi kötüye kullanma suçu, genel kastla işlenebilen bir suçtur.

– Görevi kötüye kullanma suçu sebebi ile bir zarar oluşması gerekmektedir.

– Mağduriyete sebep olma yöntemi ile görevi kötüye kullanma suçu işlenmelidir.

– Kamunun zararına sebebiyet verme nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu işlenmelidir.

– Kişilere haksız bir menfaat sağlayarak görevi kötüye kullanma suçu işlenmelidir.

Görevi Kötüye Kullanma Suçu Süresi ve Zaman Aşımı

Görevi kötüye kullanma suçu, şikayete bağlı olan suçlar kategorisinde olmamaktadır. Buna bağlı olarak da suçun soruşturulması konusunda herhangi bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Bu suçun dava zamanaşımı süresi de 8 yıl olmaktadır. Dava zamanaşımı süresi içinde soruşturulmadığı zaman bu kişi hakkında zamanaşımı süresi dolduğu için soruşturma da yapılamayacaktır. Fail için hapis cezası verilmesi halinde de ceza zamanaşımı 10 yıl olmaktadır.

Fail hakkında mahkumiyet kararı 10 yıl içerisinde infaz edilmez ise hapis cezası zamanaşımı sebebi ile ortadan kalkmaktadır. Genelde, görevi kötüye kullanma suçu ceza oranı bakımından olmasa da suçun niteliği bakımından oldukça önemli bir suç olduğu için bir ceza avukatı aracılığı ile iddia ve savunmada bulunmak faydalı olacaktır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.