Resmi olan evliliğin yasal olarak sona ermesi hukuk dilinde boşanma olarak isimlendirilmektedir. Kanunlarımızda evlenirken olduğu gibi boşanırken de bazı prosedürler söz konusudur. Boşanma olayı da günümüzde evlilik kadar yaygın bir olaydır. Hatta eski çağlardan beri tüm toplumlarda boşanmaya rastlanmaktadır. Avukatlar ise Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra boşanma davalarıyla isterlerse ilgilenebilmektedir.
Avukatlar arasında elbette ki bazı dava konularında uzmanlığını tamamlamış bireyler vardır. Boşanma konusunda da uzman olmuş avukatları tercih etmek boşanma sürecinin daha kolay ilerlemesini sağlayabilmektedir. Boşanma sürecinin doğru ilerleyebilmesi, istenilen zamanda gerçekleşebilmesi var olan kanunlar kadar ilgili tecrübeli avukatlara da bağlıdır. Bu bakımdan boşanacak çiftler kendileri için anlaşmalı veya anlaşmasız olsun tecrübeli avukat arayışına girmektedir.
Bir Yıl Dolmayan Evliliklerde Boşanma Davası Açılır mı?
Bilindiği gibi evlilik de bir zaman dilimini kapsamaktadır. Ömür boyu evli kalabileceğiniz gibi birkaç ayda veya bir yılda da evliliği bitirme kararı alabilirsiniz. İşte bir yıl dolmayan evliliklerde boşanma davası açmak kanunlar gereği mümkün görülmemektedir. Fakat burada açılamayacak olan dava anlaşmalı boşanma davasıdır. Bunun nedeni de henüz daha evlilikte bir yılın dolmamış olmasıdır. Böyle bir durumda çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Dolayısıyla da çekişmeli boşanma davası olduğu için boşanma genel ya da özel bazı nedenlere dayandırılır. Aynı zamanda çekişmeli boşanma davası olduğu için yazılacak dilekçe çok doğru, özenle ve titizlikle yazılmalıdır. Bu durumda uzman avukata ihtiyacınız olacaktır. https://www.arihukuk.com/ bürosu uzman ve tecrübeli avukatlarla her zaman yanınızdadır.
Bir Yıl Dolmayan Evliliklerde Çekişmeli Boşanma Davası
Boşanma davaları da süreye veya farklı sebeplere göre kendi arasında kategorilere ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası olduğu gibi çekişmeli boşanma davası da söz konusu olabilmektedir. Özellikle bir yıl dolmayan evliliklerde boşanma davası ancak çekişmeli olarak açılabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası 4721 Sayılı Kanun’un 166/3 hükmü dışında kalan her türlü boşanma sebebine dayandırılan davadır. Yani eşler arasında boşanmanın sonuçları ve diğer konuları hususunda anlaşma sağlanamadığını bizlere göstermektedir. Çekişmeli boşanma davasının da bazı şartları bulunmaktadır. Çocuğun velayeti konusunda anlaşamamak, nafaka, tazminat, eşlerden birinin boşanmak istememesi gibi nedenler bu sebepler arasındadır. Zina, suç işleme, akıl hastalığı gibi özel boşanma sebepleri de bulunmaktadır.
Bir Yıl Dolmayan Evliliklerde Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır mı?
Anlaşmalı boşanma davası isminden de anlayacağımız gibi tarafların nafaka, çocuk velayeti gibi kendileri için önemli olan konularda protokol çerçevesinde anlaşarak mahkemeye başvurdukları davalardır. Medeni kanun gereği anlaşmalı boşanma davası için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Bu şartlar arasında evliliğin en az bir yıl sürmüş olması şartı vardır. Yani eşler bir yıl dolmayan evliliklerde boşanma davası açmak için mecburen çekişmeli boşanma davası açmak zorundadır. Aynı zamanda anlaşmalı boşanma şartlarında tarafların tüm mali sonuçlar üzerinde de anlaşması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada hakim tarafları dinler ve tarafların özgür iradeleriyle boşanmak istediklerine kanaat getirir.