Trafik cezası itirazı nasıl yapılır?

Trafik cezaları taşıt ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla, yazılı ve kabul edilmiş trafik kurallarıdır. Özel durumlarla ve işaretlerle belirlenmiş trafik uyarılarına uymayan kişileri bu kurallara uymaları konusunda caydırmak için konulan bir ceza sistemidir. Trafik ve toplum güvenliğini tehlikeye atacak tüm hareket ve davranışlar trafik cezaları ile cezalandırılır. En çok verilen trafik cezaları genellikle hız limiti aşmak, alkollü araç kullanmak, ehliyetsiz araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek gibi durumlardır.
Trafik cezası itirazı nasıl yapılır? sorusuna verilecek en net cevap öncelikle itiraz edilecek ceza konusunda bir trafik cezası itiraz dilekçesi yazmaktır. Aldıkları trafik cezasına itirazda bulunmak isteyen kişiler sulh ceza mahkemelerine konuyla ilgili bir trafik cezası itiraz dilekçesi kaleme alıp sunarlar. Kişiler hazırladıkları dilekçe de mutlaka itirazları ile ilgili ve cezanın kapsamı ve nedeni ile alakalı her şeyi dilekçe de belirtmelidir.
Trafik cezası hız sebebi ile verildiyse öncelikle hız tutanağına itiraz edilir ve tekrar tespit edilmesi için başvuruda bulunulur. Tüm konular hakkında verilecek itiraz dilekçeleri için bir diğer önemli konuda itiraza yol açan cezanın üzerinden çok fazla zaman geçmemesidir. Uygun zamanlar dışında yapılan itiraz verilen cezanın daha da çok arttırılmasına yol açabilmektedir.
Eğer itirazı gerçekleştiren kişi dilekçesine itiraz ettiği cezaya gerek olmadığını belgeleyecek herhangi bir delil sunabilirse itirazının kabul görme ihtimali de aynı ölçüde artacaktır. Sunulan tüm deliller titizlikle değerlendirilecek buna göre cezanın varlığı yinelenecek, ceza daha da arttırılabilecek ya da cezaya gerek olmadığı belgelenecektir.

Trafik cezalarında itiraz süresi var mı?

İtiraz süresi içerisinde uygun şartlarda hazırlanmış dilekçe ile ceza iptaline başvuran kişilerin başvuruları sulh ceza mahkemesi tarafından değerlendirilecek eğer ki ceza iptaline gerek duyulmayacak biri durum varsa bütün mahkeme masrafları da ödenecek cezaya eklenecektir. Bu yüzden taraflardan doğru bilgi ile doğru dilekçeler vermeleri önemle rica edilir.
İtiraz edilen ceza ilgili tüm takip e-devlet üzerinden yapılabilmekte, konunun sonuçları veya gelişimi takip edilebilmekte, ceza ile ilgili başvuru sonuçlandığında da yukarıda belirtilen ceza iptali, ceza artırımı veya cezanın aynı şekilde kalması kararları verilebilmektedir. Bunun haricinde ceza sonucu ile ilgili başka bir sonuç bildirimi itiraz sahibine iletilmez.
Trafik cezaları itiraz süresi ise kişinin yüzüne karşı kesilmiş bir ceza ise on beş gün içerisinde, plakaya kesilmiş ise on gün içerisinde tebliğ tarihinden itibaren de on beş gün içerisinde itiraz edilmesi gerekmektedir. İtiraz edilmediği takdirde trafik cezası kesinleşmiş kabul edilecektir. Bu nedenle de trafik cezasının iptaline dair bir işlem yapılması mümkün olmayacaktır.

Trafik cezasına itiraz ederken hangi belgeler gerekli?

Trafik cezası itirazı için öncelikle ceza kesilen aracın ruhsat belgesinin fotokopisi, araç sahibinin ehliyet, kimlik fotokopileri, ceza ödemesi yapıldı ise buna dair dekont, trafik idari para cezası karar tutanağının ve tebligatının fotokopisi ile başvuru yapılması gerekmektedir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.