Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı, trafik kazasına karışan araçların daha sonra satılmak istendiklerinde araçta ortaya çıkan maddi kayıptır. Her iki taraf içinde düşünüldüğünde insanlar ikinci el bir aracı satın alırken kaza geçmişi varsa, daha düşük fiyatlara satmak isterler. Kazadan önce aracın rayiç bedelindeki değişiklik de araç sahiplerini zora sokar. Peki, araç değer kaybı nasıl tazmin edilebilir? Nasıl hesaplanır? Araç değer kaybı için hasarlı araç sahipleri tarafından karşı tarafın şoförüne ya da aracın sigortasını yapmış olan şirkete dava açılabilir. Sigorta şirketlerine veya kişilere açılacak olan davalarda hukuki bir destek almak gerekebilir. Aksi durumlarda kayıpları oluşması muhtemeldir, benzer olaylara, mahkemelerin ya da Sigorta Tahkim Komisyonu’nun vermiş olduğu kararları avukatınız sizi temsilen öğrenecektir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybınızı talep edebilmek size kanunların tanıdığı bir haktır hatta Yargıtay 17. Hukuk Dairesi vermiş olduğu bir emsal kararla bu hakkı koruma altına almıştır. Kararda trafik kazaları sonrası ortaya çıkan araç değer kayıplarının gerçek zarar kalemleri içinde yer aldığı belirtiliyor. Bu noktada sigorta şirketlerinin de limitleri ölçüsünde zarara ortak olmaları gerektiği belirtilmektedir.
Buraya kadar her şey iyi güzel ama araç değer kayıpları nasıl hesaplanır? En doğru hesaplama nasıl yapılır? Eskiden bu hesaplamalar yapılırken aracın kaza sonrasında uğradığı gerçek kayıplara bakılmaktaydı. Şu an ki sistem ise mağdurların gerçek zararını tazmin etmemektedir.

Bugün itibariyle araç değer kaybı hesaplaması nasıl yapılır? Nelere dikkat edilir?

  • Hasarlı aracın marka ve modeli
  • Hasarlı aracın üretim tarihi
  • Hasarlı aracın trafiğe çıkış tarihi
  • Araç kaza yaptığındaki tarih itibariyle piyasada yer alan muadillerinin 2.el rayiç bedelleri
  • Hasarlı aracın kaza anındaki kilometre değeri
  • Araçta daha önceden olan hasar bilgileri
  • Aracın değişen parça bilgileri

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Başvurusu Nasıl Yapılır?

20 Mart 2020 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de yayınlana karar ile araç değer kaybı hesaplamaları aşağıdaki kriterlere göre yapılacaktır:

  • Araç marka ve modeli
  • Aracın kilometre bilgileri
  • Aracın hasar geçmişi
  • Araçta bulunan ağır hasar kaybı
  • Kusur durumu
  • Araç değer kaybı denklemi

Araç Değer Kaybı Başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunur. Her şeyden önce bu süreci hızlı bir biçimde başlatmanız gerekir. Aracınızın kaybetmiş olduğu değerin en hızlı biçimde hesaplanması gerekir.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Yaparken Dikkat Edilecekler

Kazadan sonra elinize geçmesi gereken her türlü bilgi ve belgeyi tekrar temin etmeniz gerekir, araç değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gerekenler önemlidir. Kaza tespit tutanakları, ekspertiz raporları çekilen resimler vb. tekrar bir araya getirilmelidir. Başvurunuzu tüm detayları ile doğru merciiye yapmanız gerekir. Bu nokta da bir avukat desteği sürecin titizlikle yürütülmesi adına elzemdir. Araç değer kaybı talepleri yasal bir haktır ve karşı tarafın sürücüsü ya da sigorta şirketlerinden istenir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.