Boşanmada Mal Paylaşımı! Boşanma Davasında Hangi Mallar Paylaşılır?

Boşanmada mal paylaşımı anlaşmalı veya çekişmeli olmak üzere farlılık gösteren bir durumdur. Arı Hukuk ile hukuk çerçevesinde en doğru aşamalar ile süreç!

Boşanma süreci karşılıklı eşler için son derece zorlu bir süreç olmaktadır. Çocuğun da yer aldığı davalarda velayet için zorlu bir süreç yer alırken geri kalan davalarda da mal paylaşımı son derece önem taşıyan bir husustur.

Eşler evlendiğinde beraber kurduğu birtakım mallar, eşlerin özel kazandığı mallar veya ailelerinden kalmış olduğu malların paylaşımında birtakım sorular oluşmaktadır.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Tapu siciline kayıtlı olan mallar ve gayrimenkul mallar ilk etapta paylaşımı gerçekleşen mallardandır. Buradaki mal paylaşımı için mahkemenin belirleyeceği bir arabulucu söz konusu mallar için bir değer belirlemektedir. Konusu geçen malın değeri belirlenerek bu şekilde işlemler devamlılığını sürdürür.

Karşılıklı kişilere sunulan seçenekler arasında bir tarafın hakkını para değerinde alması yer alır. Gayrimenkullerdeki mal paylaşımında, gayrimenkul satışı yapılmadan öncelikle değerinin belirlenmesi gerekir. Değeri belirlenen gayrimenkuldeki paylaşım işlemi ilgili taraf onay verdikten sonra değeri ücretle ödenir. Bu seçenek dahilinde anlaşma sağlanmalı ve gayrimenkul satılmadan işlem sonlandırılmalıdır.

Mal paylaşımı sırasında evde yer alan kişilerin kişisel eşyaları paylaşıma dahil değildir. Kişisel eşyalardan kasıt; özel eşya, diş fırçası, tıraş makinesi, saç bakım malzemeleridir. Sıralanan kişisel eşyalar herkes için özelliğini korur ve herhangi bir ortaklık söz konusu değildir.

Fakat ev içerisinde yer alan beyaz eşyalar, mobilyalar ve mutfak eşyaları ortak mallar içerisinde yer almaktadır. Eşyaların paylaşımından önce hukuki olarak eşyaların ispatı gerekli olan bir husustur. İspat yöntemleri arasında bir keşif yer alabilirken eşyaların alındığı zamanki faturaları da geçerli sayılacaktır.

1-Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanma içerisinde sağlanan mal paylaşımı son derece kolay ve sorunsuz gerçekleşecektir. Hukuki çerçevede belirlenen ortak malların değeri bilirkişi tarafından hesaplanarak ortaklaşa bölüşüm gerçekleşir. Her iki tarafın da hakkı gözetilerek herhangi bir anlaşmazlık önlenmiş olur.

Anlaşma sağlanana şekil ve şartlar protokolde belirtilmeli ve iletilmelidir. Eşler hangi malların nasıl paylaşılacağına kendi aralarında karar vererek bölüşüm sağlarsa işlem daha kısa süre sonucunda tamamlanacaktır.

2-Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı

Çekişmeli geçen bir boşanma davası içerisinde mal paylaşımında da bazı sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Fakat belirtilen yasalara göre eşler %50 bir paylaşım ile haklarını korumalıdırlar. Bu kural çerçevesinde gerekli olan bölünecek malların değeri belirlenir ve gerekli işlemler doğrultusunda paylaşım gerçekleşir. Eğer eşlerden birisi malların bir kısmını kendi parası ile aldığını iddia ediyorsa gerekli olan değerlendirme ve inceleme mahkeme tarafınca yapılır.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi

Boşanma ile beraber mal paylaşımının da çok fazla zaman geçmeden yapılması gerekmektedir. Boşanma sağlandıktan sonra 10 sene içerisinde ilgili taraflar mahkemeye mal paylaşımı için başvurabilirler. Açılan dava sonucunda eşler arasında yer alan mal rejimine göre mal paylaşımı işlemleri gerçekleştirilir.

Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılır?

Evlilik süresi içerisinde eşlerin edindiği tüm mallar paylaşıma dahil edilmektedir. Boşanmada mal paylaşımı dahiline girmeyen mallar arasında eşlerden birine ailesinden kalan miras girmektedir. Aynı şekilde evlilik birliği öncesinde alınmış olan eşyalar da mal paylaşımına dahil edilmez.

Kişilerin kişisel eşyaları da yine mal paylaşımına dahil edilmeyecek kısımda yer almaktadır. Manevi gerçekleşmiş olan tazminatlar veya tazminat alacakları için de herhangi bir ortak paylaşımdan söz edilemez.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.