İş yerinde meydana gelen ve işçinin yaralanması ya da ölmesi gibi olaylara neden olan kazalar iş kazası olarak adlandırılır. Bu kazalarda yaralanma fiziksel olabileceği gibi zihinsel de olabilir. İş kazasının yaşanmasının ardından işçi yakınları ya da işçinin kendisi işyerine dava açarak kazanın olmasıyla alakalı dava açma hakkı elde eder. İş kazasıyla ilgili açılan davalar ise iş kazası davası olarak adlandırılır.
İş Kazası Dava Türleri Nelerdir?
İş yerinde işçinin maruz kaldığı iş kazası için dava açılabilir. Bu kazalar için açılan davalar 2 türde incelenir. Bunlar iş kazası tespit davası ve iş kazası tazminat davalarıdır. Bu davalar İş mahkemeleri aracılığıyla açılar.
İş Kazası Tespit Davası Nedir?
İş kazası tespit davası iş yerinde gerçekleşen kazanın iş kazası olarak kabul edilmesi için açılan davadır. Kazanın yaşanmasının ardından işveren kişiler tarafından SGK’ya kaza bildirilir. Bu bildirinin ardından kurum müfettişleri kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme başlatır. İnceleme sonucunda hazırladıkları raporla iş kazasının gerçekleşip gerçekleşmediğine karar verebilirler. SGK müfettişleri tarafından yaşanan kazanın iş kazası olarak kabul edildiğini belirten raporun çıkması ile işçi veya yakınları tazminat davalarını açma hakkı kazanırlar.
Müfettişlerin hazırlamış oldukları raporda kazanın iş kazası olarak kabul edilmemesi durumunda ise hak sahipleri iş kazası tespit davası için İş Mahkemesi’ne başvurabilirler. Bu sayede mahkeme tarafından kazanın yeniden incelemesi yapılır ve nihai karar verilir.
İş Kazası Tazminat Davası Nedir?
İş kazası yaşayan işçiler veya işçi yakınlarının işverene karşı açabilecekleri davalardan ikincisidir. Bu dava iş kazasının yaşanması nedeniyle işçinin ve yakınlarının yaşadıkları zorlukları tazmin edebilmeleri için açılan davadır.
İş Kazası Tazminat Davası Türleri Nelerdir?
Bir işçinin iş yerinde çalışırken kaza geçirmesi ve bu kazaya bağlı olarak yaralanması ya da yaşamını kaybetmesi durumunda işçinin kendisi veya yakınları tazminat davası açabilirler. Bu davalar işverenin işçiye vermesi gereken tazminatı ödememesi durumunda açılabilir. İşçiler veya yakınları tarafından açılan tazminat davası türleri şunlardır;
- Maddi tazminat davası: İş kazasını geçiren işçinin zararının giderilmesi için maddi olarak açılan tazminat davasıdır. Bu davalarda tazminat tutarı yaşanan kazanın ve ortaya çıkarın zararın büyüklüğüne göre değişir.
- Manevi tazminat davası: Kazayı geçiren işçinin kaza nedeniyle yaşadığı üzüntü ve sıkıntının tazmin edilmesi için açılan davadır. Bu dava sonucunda kişiye belirli bir miktar ödeme yapılır. Manevi tazminat davalarının açılabilmesi için gerekli şartların sağlanması gerekir.
- Destekten yoksun kalma tazminatı: İş kazasının ölümle sonuçlanması durumunda işçi yakınlarının veya işçi tarafından destek alan kişilerin açabileceği davadır. Bu davanın amacı işçiden destek alan kişilerin aldıkları desteğin kesilmesi durumunda yaşadıkları sıkıntıları ortadan kalkmasıdır. Bu davanın açılması ve kabul edilmesi için inceleme yapılır. İncelemede davayı açan kişilerin desteğe muhtaç olup olmadıkları ve ölen işçinin destek verecek gücünün olma durumu dikkate alınır.
Bu davaların tamamı İş Mahkemesi aracılığıyla açılır ve şartlar incelenerek karar verilir. Dava açacak kişilerin olumlu sonuç alabilmek için iş kazası davaları konusunda uzmanlık kazanmış avukatlara başvurmaları gerekir.
İş Kazası Tazminat Davası Açma Süresi Nedir?
İş kazalarının yaşanmasının ardından açılacak tazminat davaları için süre belirlenmiştir. Bu süre içerisinde davanın açılması ve hakkın elde edilmesi sağlanmalıdır. Tazminat davalarının açılma süresi ise 10 yılla sınırlandırılmıştır. Kaza sonucu yaralananlar, işini yapamayacak duruma gelenler veya ölenler için 10 yıl içerisinde dava açılabilir. Bu sayede maddi veya manevi tazminat kazanılabilir.