Hangi Durumlarda İş Mahkemesine Gidilir?

İş mahkemesi, işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinden, İş Kanunu ve/veya Basın İş Kanunu’ndan ya da özellikle işiyle ilgili olan iş sözleşmesinden doğan hak ve alacakları için davaların açıldığı bir mahkemedir. Bir iş mahkemesi davasında başarısız olursanız, dava öncesi karşı tarafı uyarmanız lehinize olacaktır. Uyarı, durumu karşı tarafa samimiyetle bildirdiğinizin kanıtıdır.İş mahkemesinde dava açmaya karar veren herkesin bilmesi gereken en önemli şey, diğer davalardan farklı olarak kendi başınıza dava açabileceğinizdir. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne veya başka bir yargı merciine başvuru yapılmış ve gönderilmişse, yasal işlem başlatılabilir.

İş Mahkemesinin Görevleri

İş hukuku davaları, iş mahkemesinin yargı yetkisine girer. İş mahkemesinin yetkisi aşağıdaki gibidir:

  • Bordro, kıdem tazminatı ve kötülük tazminatı gibi konularla ilgilenir.
  • İş Mahkemesi, işçi memnuniyetsizliğinden sorumludur. Bu açıdan fazla mesai, maaş vb. konular ile ilgilenir.
  • İşle ilgili yaralanmaları, ölümleri ve tazminat sorunlarını çözer.
  • İş hukuku ile ilgili tespitlere ilişkin davalar da iş mahkemesinde görülür.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ile Çatışma İş Mahkemesi de yeniden sınıflandırma davasını açıklar.

Özel kanunla belirlenen bazı hallerde iş mahkemesinin görev tanımlarına da yer verilmiştir. Bu açıdan iş mahkemesine şikayette bulunmak bir dilekçe ile göndermeniz gerekir.

İş Hukuku Davaları

İş davaları, İş Kanunu kapsamında ortaya çıkan tazminat, alacak ve karar gibi uyuşmazlıklara ilişkin hukuki işlemlerdir. 7036 sayılı İş Mahkemesi Kanunu, iş kovuşturmasının net bir tanımını içermektedir. Anlaşmazsanız, yapılacak ilk şey uzlaşmaktır. Sözleşme olmadan, çalışanlar iş mahkemesini başvurabilir ve haklarını talep edebilir. Aynı zamanda İŞKUR sorunları iş mahkemelerinde de ortaya çıkmaktadır.

İş Hukuku Davası Nasıl Açılır?

İş hukuku için basit bir yargılama süreci işler. Basit bir işlemle, işlem dosyalanır veya dilekçe ile işlem yapılır. Davacılar, şikayetin bildirilmesinden sonraki iki hafta içinde bir yanıt almalıdır. Taraflar, gerekli olduğu ölçüde ilgili tüm kanıtları içermelidir. Dilekçe ayrıca önemli bilgileri de içermelidir.

Zorunlu Arabuluculuk

İş hukuku davalarının ele alınması için 2018 yılından itibaren zorunlu düzenlemeler yapılmıştır. Bireyler gönüllü olarak adil tarafları ve üçüncü taraf arabuluculuklarını belirleyecektir. Tahkim sistemi, davanın açılmasından önce veya sonra uygulanabilir. İş hukukuna ilişkin bazı uyuşmazlıklarda öncelikli olarak çözüm yoluna gidilmesi esastır. Bazı durumlarda, bu bir işlemdir. Eğer takibat varsa ve tahkimsiz takibat yapılırsa, takibat geri alınır. İşçiler ve işverenler, aşağıdaki konularda dava açmadan önce arabulucularla çalışmaya çalışmalıdır:

  • Fazla mesai, maaş, yıllık ücretli izin, tatiller, tatiller
  • Kötü tazminat, kıdem tazminatı, düşük maaş
  • Hakaret davası
  • Yer değiştirme davası

İş kanununda belirtilmeyen davalar doğrudan iş mahkemesine götürülebilir. Bu alanlarda işçiler ve işverenler öncelikle arabulucuya başvurmalıdır. Örneğin tazminat davalarında iş kazası davasını veya bulgularını doğrudan iş mahkemesine getirebilirsiniz. Bu durumda tahkim zorunluluğu yoktur. Bu açıdan iş hukuku avukatı ile çalışmak mümkündür.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.