Boşanmalarda Mal Paylaşım Davası

Boşanmalarda mal paylaşımı, mahkeme kararına göre evlilik sona erdikten sonra evlilik döneminde edinilen malvarlığının eşit olarak bölünmesi ilkesine dayanmaktadır. Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile aynı anda yürütülemez. Boşanma davası ile aynı anda bir mal paylaşımı davası açabilirsiniz veya ayrı bir dava olarak da açabilirsiniz. Mahkeme, önce boşanma işlemi başlatılır, boşanma kararı verildikten sonra mal paylaşımı davası başlar.

Boşanmalarda Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanma ilan edildiğinde, boşanmış taraflar yargılanmaya başlar. Bir taraf, varlık paylaşımı sürecinde üç talepte bulunabilir. Bunlar; hisse senedi tahvilleri, alacak hesapları, alacak hesaplarındaki artışlardır. Boşanma anında malın bölünmesi, eş tarafından edinilen malların bölünmesi ilkesine dayanmaktadır. Bu nedenle, evlilikten önce alınan mallar hiçbir durumda mülkiyet payına dahil edilemez. Evlilik yoluyla elde edilen mülkü bölme kuralı, mülkün payının yarısıdır. Ancak bu kuralda hisselerin payını değiştirmek için bazı ilkeler vardır. Boşanmanın gelirleri paylaşıldıktan sonra prosedür şu şekilde başlar: Boşanma sırasında mülk paylaşılırken, her şeyden önce her eş kendi mülkünü alır. Bu, varlıkların paya dahil olmadığı anlamına gelir. Her eş kendi malını aldıktan sonra, evlilikten sonra elde edilen ‘edinilmiş mal’ eşit olarak dağıtılır.

Bir eş, evlilik sözleşmesine girerek neyin hareketli olarak kabul edileceğini belirleyebilir. Eş, boşanma anında mülk sözleşmesi yapılarak veya faaliyetten elde edilen mülkün değeri hesaplanarak iş yapan eşin mülkünün değeri hesaplanarak bölünmeden çıkarılabilir. Herhangi bir eş mülkün başka bir mülk olduğunu iddia ederse, bu iddiayı kanıtlaması gerekir. Bunun nedeni, genel bir kural olarak, evlilik yoluyla edinilen malın ayrı bir mülk değil, edinilmiş mal olarak kabul edilmesidir. Eşlerden birinin evlilik yoluyla edinilen malın başka bir mal olduğunu ispatlayamaması durumunda mal, devralınan mal edinilmiş mal olarak hesaplamaya dahil edilir.

Boşanmalarda Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi

Boşanmalarda mal paylaşım davası açmak için belirli bir sürenin bitiminden önce mülkü bölme prosedüründen geçmeniz gerekir. Mal paylaşımı davası, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır. Yasanın gerektirdiği şekilde, 10 yıl sonra mal paylaşımını talep edemezsiniz. Bu durumda mülkün bölünmesinden sorumlu mahkeme boşanma davası bitene kadar beklemektedir. Yurtdışında boşanma durumunda, mal paylaşımı statüsü, boşanmanın iç hukuka göre onaylandığı tarihten itibaren başlar.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Anlaşmaya dayalı boşanma, tarafların özgür iradesi ve dilekleri doğrultusunda mülkiyete bölünebilir. Eşler, üzerinde anlaşmaya varılan boşanma prosedürüne göre mülkü ikiye bölebilir veya isterlerse farklı bir bölünme oranına karar verebilirler.

Zina Nedeniyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Zina gerekçesiyle evliliği sonlandırmaya karar veren eşlerin, mal paylaşımı şu şekildedir: Bir eşin zina boşanma kararına katılmasının tüm masrafları, benzer bir oranda ortadan kaldırılabilir veya azaltılabilir. Yani, dolandırıcı bir eşin başka bir eşinden elde edilen mülkleri geri alma hakkı sona erdirilebilir veya azaltılabilir. Hem zina nedeniyle hem de anlaşmalı boşanmalarda mal paylaşım davası için avukat ile beraber çalışmak önemlidir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.