Aile Malları Ortaklığı

 

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ilgili maddeler gereği, akrabalara ait olan mirasın tamamına ya da bir kısmına, diğer mallarla birlikte iştirak halinde mülkiyete konu olarak ortaklık oluşturulması aile malları ile ifade edilir. Ortaklık süreli olabildiği gibi süresiz de olabilir. Ortaklık başlangıcı için gerekli olan sözleşmeler hazırlanır, ortakların imzasını alarak hukuki süreç başlar.

Aile Mallarında Ortaklığın Amacı

Aile mallarında yapılan ortaklığın en büyük amacı, miras olarak değerlendirilecek ya da mirasa konu olması muhtemel malların akrabalar tarafından dağıtılmasının önüne geçmektir. Aile malları Miras Hukuku ile ilişkilidir. Taşınmazların miras yoluyla dağıtılması sonucu ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkabilir. Aile malları ortaklık sözleşmesi ile bunun önüne geçilir.

Aile Malları Ortaklığının Kurulması

Ortaklık kurulması için sözleşme yapılmalı ve resmi bir sözleşme olmalıdır. Sözleşmeye tüm ortakların imza atması gerekmektedir. Süreli ya da belirsiz süreli sözleşme yapılabilir. Sürenin belirtilmediği durumlarda ortaklar 6 ay önceden bireysel olarak bildirmek sureti ile ortaklıktan çıkabilirler. Yapılacak olan bildirimin tarımsal işletme ile ilgili olması ürünlerin yetiştirilmesine yönelik hasat mevsimi sonuna kadar geçerli olur.

Aile Malları Ortaklığı ve El Birliği İle Yönetilmesi

Aile malları ortaklık sözleşmesi, ortaklar el birliği sonucu iktisadi faaliyette bulunmak adına birleştirme görevini üstlenir. Ortaklar aile malları ile aksi belirlenmediği sürece eşit haklara sahiptir. Ortaklar, bu anlaşma devam ettiği sürece paydan tasarruf sağlama ya da pay isteme hakları yoktur. Ortaklar bireysel olarak olağan yönetimde bulunur ve diğer ortaklar katılmasa da yönetebilir. Kendi aralarında bir seçim yaparak bir ortağı yönetici olarak atama hakkına sahip olurlar. Yönetici tarafından ortaklık yönetimi sağlanır. Ortaklığın temsil edilmesi ile ticaret siciline kayıt yapılmaz ise diğer adı geçen ortakların yetkisi bulunmadığına dair iyi niyetli üçüncü kişiye ileri sürülebilir.

 

 

 

 

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.