Velayet Davası

Velayet davası; evlilik birliği sona erdikten sonra velayetin bir tarafa verilmesi sonrasında aradan geçen süreçte, haklı nedenler ileri sürülerek açılabilen dava velayet davası olarak Kanunda yer bulur. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen velayet davasında, velayeti kendisinde olan tarafa karşı dava açılarak velayetin değiştirilmesi, düzenlenmesi yönünde konular yer alır.

Velayet Nasıl Alınır?

Velayet davası, evlilik birliğinin sona ermesi ya da boşanma sürecinde açılabilen davadır. Geçici velayet ya da boşanma ile velayet talep edilmesi söz konusudur. Anlaşmalı boşanmada velayetin kime verileceği hususunda çiftler anlaşma yapabilirken, çekişmeli boşanma sürecinde geçici velayet talep edilebilir.

Geçici Velayet

Boşanma süreci ve velayet davası bazen sancılı olabilmektedir. Çekişmeli boşanmanın uzun sürmesi nedeniyle çocuğun kiminle kalması gerektiğinin tespiti adına geçici velayet talep edilebilir. Çocukların yaşı, ekonomik koşular, çocuğun dinlenmesi sonucu velayetin geçici olarak kimde kalacağı hâkim tarafından belirlenir. Yaş kıstasına göre belirli yaşın altındaki çocuklarda, ciddi bir sorun olmadığı müddetçe geçici velayet anneye verilir.

Velayet Değişikliği

Velayeti kendisinde olan taraf ya da geçici velayeti alan tarafa karşı açılan dava türüdür. Velayetin değişmesi için önemli bazı nedenler olmalıdır. Bu nedenlerin vuku bulması halinde velayet değişikliği söz konusudur. Velayet değişikliği için; kanıtlanabilir şiddet, 8 yaşından büyük küçüğün pedagog tarafından dinlenmesi, cinsel istismar ve kişisel ilişkinin kurulmasına engel olma gibi olaylar olması gerekir.

Bu durumların olması halinde velayet değişikliği söz konusu olabilir. İleri sürülen gerekçelerin tam olarak kanıtlanabilmesi, delile dayandırılması ve şahit ile desteklenmesi gerekebilir. Zor bir dava sürecinde hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. Biz, velayet davasında ve diğer dava türlerinde her zaman yanınızdayız.

Velayet Değişikliğinin Nafakaya Etkisi

Velayetin değiştirilmesi sonucu, mahkeme tarafından belirlenen iştirak nafakası ortadan kalkar. Günümüzde nafaka ödememek adına bu yönteme başvuran kötü niyetli kişiler olabilir. Haklı olduğunuz konumda haksızlığa uğramamanız adına hukuki bir dava süreci takip edilmesi oldukça önemlidir. Boşanma, velayet, nafaka, nafaka artırımı, kişisel ilişkinin kaldırılması, maddi ve manevi tazminat davanızda sizlere hukuki destek veriyoruz.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.