Maddi ve Manevi Tazminat

Kişilerin birbirlerine karşı hukuka aykırı fiillerde bulunması ve karşı tarafı maddi ya da ruhsal çöküntüye uğratması sonucunda açılan dava türüdür. Maddi ve manevi tazminat için ileri sürülebilecek deliller zararın boyutu hakkında fikir vermektedir. Bu zararın giderilmesi adına maddi ve manevi tazminat davasının kişilerin mağduriyetini azaltma konusunda büyük katkısı vardır.

Maddi Tazminat Nedir?

Maddi tazminat, kişilerin birbirlerine yönelik işledikleri suç ya da eylemin maddi boyutta zarara sebep olması üzerine açılan dava türüdür. Maddi tazminat için zararın boyutu maddi delillerle ispatlanmalı, belge ya da yazılı olarak sunulmalıdır. Ceza Mahkemesi’nden alınan cezaların mağdurların yaşadığı zararı hafifletmemiş olması sonucunda da açılabilen davalardır. Soruşturma aşamasında uzlaşma yapılan bazı zararlar için tazminat davası açmak uzlaşılması halinde mümkün değildir.

Manevi Tazminat Nedir?

Manevi tazminat, kişilerin işlediği suç ya da eylemin mağdurda, yakınlarında yarattığı etkinin psikolojik olarak travmaya sebebiyet vermesi halinde talep edilebilir. Mağdur kişinin bu anlamda, eylem nedeniyle yaşadığı elem ve üzüntülü olaya dair mahkemeye hukuki nitelikli bir dilekçe sunması önemlidir. Bu süreçte manevi haklarınızı aramanız adına destek oluyoruz.

Maddi ve Manevi Tazminat Ayrı Mı Açılır?

Bazı eylemlerin sonuçları hem maddi hem de manevi boyutta zarara sebebiyet verebilir. Böylesi bir durumda yapılması gereken maddi ve manevi tazminat birlikte açılmasıdır. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tazminat davaları, ticari nitelikte olan tazminatlar dışındadır. Devletin yarattığı maddi ve manevi zarar nedeniyle açılması gereken tazminat davası ise tam yargı davası olarak açılması gereklidir. Tazminat davalarının açılmasında gerekli olan şartların uygun olması halinde hak kayıplarının önüne geçilir. Tazminat davalarınızın dilekçe ile sunulmasından dava sonunda tahsil edilecek tutarın icra yoluyla alınmasına dek tüm işlemlerde yanınızda oluyoruz.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.