Süresiz Nafaka Nedir?

Evlilik birliği Türk aile yapısı için oldukça önemlidir Eşler attıkları imza ile bu süreçten sonra hep birbirlerinin yanında olmaya söz verirler. Herkes bu söz daimi olsun ister ancak istenmeyen durumlardan ötürü bazen evlilik birliği sarsılabilir. Bu durumda taraflar boşanma yoluna gidecektir, peki nafaka ne anlama gelir, süresiz nafaka hakkı nedir?
Süresiz nafaka, yoksulluk nafakasının diğer adıdır. Evlilik birliği devam ederken eşlerin birbirine bakma yükümlülüğü bulunur, bu severek ve isteyerek yapılan bir durumdur ancak boşanma gerçekleştiğinde durum değişir. Boşanma ile birlikte eşlerden birinin yoksulluğa düşmesi, hayat kalitesinin belirgin biçimde azalması yoksulluk nafakası ödenmesini şart kılar. Yoksulluk nafakası, süresiz nafakadır.

Süresiz Nafaka Şartları Nelerdir?

Süresiz nafakaya bazı eleştiriler olduğunu belirtmek gerekiyor. Evlilik birliği sona eren çiftlerin hala maddi bir bağla bağlanmaya çalışılması bazı kesimler tarafından hoş karşılanmıyor. Esasen Medeni Kanun’da süresiz nafaka diye bir şey de yok, ancak yoksulluk nafakasının şartları onu süresiz kılabilecek özelliğe sahip olduğu için böyle biliniyor. Yoksulluk nafakası, süresiz nafaka, talep edebilmek için şartlar şunlardır:

  • Boşanma sonrası yoksulluğa düşeceğini iddia eden taraf talep etmelidir. Bu yönde bir talep olması önemlidir çünkü mahkemeler buna re’sen karar vermez. Talebin miktarı da belirtilmelidir.
  • Nafaka talebinde bulunan tarafın boşanmada ortaya konulan kusur oranı olarak karşı taraftan daha fazla kusurlu olmaması gerekiyor.
  • Talep eden eşin boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olması gerekir.
  • Nafaka talep edilen eşin maddi gücünün yeterli olması gerekir.

Süresiz Nafakaya Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir?

Süresiz nafaka kavramı olmamasına rağmen talep edilen yoksulluk nafakasının bu yönde algılandığını söyledik. Süresiz nafaka belirlenirken dikkat edilen tek detay kusur oranıdır. Evlilik süresi, ortak çocukların varlığı, evliliğin gidişatı vb. durumlar hiç dikkate alınmıyor. Bu uygulama bu sebeple çok eleştiri almaktadır.
Kanunda oluşan bir diğer açık eşlerin “eşit kusurlu olma hali”dir. Nafaka talebinde bulunan kişinin diğer eşten daha fazla kusurlu olmaması bu açıdan yeterli olduğu için eşit kusur halinde bile süresiz nafaka talebi mümkündür.
Özetle biten bir evlilik sonrasında taraflara ödül veya ceza verirmişçesine bir uygulama yapılması hakka ve adalete uygun değildir. Yollarını ayıran kişilerin maddi bağla bağlanmaya çalışılması adil olmadığı gerekçesi ile eleştiriliyor.

Süresiz Nafaka Ortadan Kalkar mı?

Bu sistemin oldukça eleştiri aldığını söyledik. Aslında hukukta süresiz nafaka diye bir şey yok, kadının çalışma hayatına atılması, tekrar bir evlilik yapması vb. durumlarda nafakanın kesildiği görülüyor hatta evli olmadığı halde başka bir erkekle evliymişçesine yaşamak da nafakanın kesilme sebepleri içindedir. Tabi bu durum suiistimale açık olduğu için belli bir düzenleme yapılması şarttır. Nafaka konusunun hukuki ve sosyolojik açıdan ele alınması da gerekir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.