Çocuk malları Türk Medeni Hukuku 352. ve 363. maddelerinde çocuk mallarının idaresi düzenlenmiştir. Ana ve babanın velayet hakkı sürdüğü müddetçe çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip olup, sorumludurlar. Bu anlamda herhangi bir hesap vermek zorunda olmayıp, güvence istenemez. Ana ve babanın velayet yükümlülüğüne uymaması, savsaklaması ve suiistimal etmesi halinde hâkim tarafından müdahale söz konusu olur. 352. madde bir önceki yasada yer alan 272. maddeyi karşılar niteliktedir.
Çocuk Malları Ana Baba Tarafından Nasıl Yönetilir?
Velayet hakkı kendisinde olan tarafın çocuk mallarının idaresi üzerinde yönetme yetkisi vardır. Velayet hakkı; ölüm, kısıtlama, tedbir, ayrılık, boşanma, acizlik ya da velayetin kötüye kullanılması gibi durumlarda eşlerden birine verilmesi yani velayetin değişikliği halinde çocuk mallarının yönetimi velayeti alan tarafa geçer.
Çocuk Mallarından Ana Baba Yararlanır Mı?
Çocuğun mallarını yönetme ve idare yetkisine sahip olan ana baba ya da velayeti kendisinde olan taraf, çocuk mallarının eğitim, yetiştirme, temel ihtiyaç dışında kalan fazlalıktan istifade hakkı bulunmaktadır. Velayet ortadan kalksa da bu fazla maldan yararlanma hakkı devam etmektedir.
Çocuk Mallarında Hakime Hesap Verme Yükümlülüğü
Çocuk mallarında evlilik sona erdikten sonra, velayeti alan tarafın, çocuğa ait mallar ya da yatırım değişiklikleri hakkında bilgi vermesi gerekir. Ortaya çıkan değişikliklerle ilgili hâkime bilgi verilmesi gerekir. Defter verilmesi süresine yönelik bir açıklık olmamakla birlikte Velayet ve Vesayet tüzüğü 4. madde gereğince velayet hakkının devralındığı tarihi takiben 4 ay olarak sınırlandırılmıştır. Bilginin ölün halinde nüfus memuruna, boşanma halinde Asliye Hukuk Hâkimliği’ne, keyfi nedenlerle ise Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne bildirilmelidir. Çocuk mallarının yönetimi adına kötü niyetli olarak açılan velayet davalarının gizli sebeplerinde sıklıkla karşılaşılan bir durum olup, hak kaybını önlemek adına sizlere hukuki desteği vermekteyiz.