Evlilik düşünen ya da evli olan çiftler arasında yapılan özel bir mal varlığı yönetim anlaşmasıdır. Evlilik sözleşmesi içerisinde; malların evlilik birliği sona erdiğinde nasıl yönetileceği konusunda bazı maddeler yer alır. Aile hukuku evlilik sözleşmesi olarak çiftlerin, evlilik birliğinin sona ermesi ile malların nasıl tasfiye edileceği hususları noter huzurunda yapılan anlaşma ile belirlenir.
Evlilik Sözleşmesinin İptalini Gerektiren Haller
Evlilik sözleşmesi, evlenecek ya da evli olan çiftlerden birinin mahkemeye başvurması üzerine, mahkeme kararına istinaden kaldırılması, değiştirilmesine dek geçerlidir. Evlilik boşanma ya da ölüm gerçekleşerek sona erebilir.
Ölümün Evlilik Sözleşmesine Etkisi
Eşlerin ölümü sonrasında daha önce yapılan evlilik sözleşmesinin akıbeti en fazla merak edilen sorular arasındadır. Sağ olan eş, vefat eden eşin mirasçısı olarak, evlilikte edinilen ya da katkı sunmuş olduğu malların hakları adına tereke alacağına hak sahibidir. Kanuni mal rejimi tasfiyesinin vefat eden eşe ait edinilmiş mallar bakımından tasfiyeye dâhil edilir.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Evlilik sözleşmesi noter huzurunda, avukat tarafından hukuki içeriklere uyularak hazırlanmış şekilde gerçekleştirilmelidir. Evlilik sözleşmesinin yazılı olması gerekir. Hakların korunması, evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallardan ayrılan, kişisel mallar olarak kabul edilen, evliliğin sona ermesiyle hakların sorunsuz aranması için evlilik sözleşmesi önemlidir. Boşanma devam ederken çiftlerden birinin ölümü halinde, mahkeme tarafından aksi bir karar verilmedikçe edinilmiş mallarına mirasçı olarak hak sahibi olunur.