Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Boşanma iki şekilde gerçekleşmektedir. Çekişmeli ya da anlaşmalı bir şekilde taraflar evlilik birliklerini sona erdirebilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları taraflardan birinin veya taraflardan her ikisinin de boşanmak istemeleri, ancak bazı konularda fikir birliğine varamaması anlamına gelmektedir. Çekişmeli olarak açılan boşanma davalarında evlilik birliğinin neden sürdürülemediğine dair detaylı olarak bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Dilekçede boşanma sürecini anlatan detaylı bilgilere yer verilmelidir. Sorunlar hukuki bir dille dilekçede anlatılmalıdır. Bu dilekçe davanın seyrini değiştirmesi bakımından önem taşımaktadır. Kendine özgü bir süreci olan dilekçelerin hakimlerin ciddiye alabilmesi için resmi bir dille yazılması gerekir. Evlilik birliğinin sona ermesinin pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu dilekçelerde sebeplere yer verilmekle birlikte özel ya da genel boşanma sebeplerinin varsa delilleri ile birlikte dilekçeye eklenmesi gerekiyor.

Çekişmeli Boşanma Dilekçelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anlaşmalı olan boşanmalarda dilekçe yerine taraflar arasında protokol hazırlanmaktadır ve bu protokol esas alınmalıdır. Özellikle bu belge anlaşmalı olan davaların tek celsede yapılmasının temel sebepleri arasında yer almaktadır. Ancak çekişmeli olarak açılan davalarda dilekçelere ek olarak nafaka ve tazminat talepleri, velayet talebi gibi ekstra talepler ve belgeler varsa dilekçeye eklenmelidir. Yine çekişmeli boşanma davalarında tanıklara da yer verilmelidir. Tanıkların kimler olacağı dilekçelerde yazılmalıdır. Neden ne olursa olsun dilekçede bu sebepler yer almalıdır. Ayrıca örnek dilekçe üzerine dilekçe hazırlamak da doğru değildir. Çünkü her evlilik farklı sebeplerle biter. Tanıklar farklıdır, deliller farklıdır.

Yine her boşanma aslında kendine özgü dinamikleri içinde barındırır. Eşler arasında var olan boşanma sebepleri sosyal durumlar çerçevesinde temellendirilmektedir. Dilekçenin açık ve net bir şekilde ifade edilmesinin yanı sıra deliller ve tanıklar çerçevesinde boşanma olayının da seyri değişecektir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında İlk Duruşma

Çekişmeli olan davalarda özellikle ilk duruşma ön inceleme niteliğinde olmaktadır. Hakimler tarafından ilk duruşmada dosyalar incelenir ve taraflar arasında var olan anlaşmazlığın sebepleri araştırılmaktadır. Hakim dosyayı incelemesi ile birlikte uzlaşma talebinde bulunabilir. Sulh çağrısına uymayan taraflar arasında bundan sonraki süreç ise delil ve tanıkların toplanması aşaması olacaktır. Dilekçede ifade edilenlerin doğru olup olmadığına hakim tarafından karar verilmesi amacı ile böyle bir yol izlenmektedir. Davalı taraf mahkemeye gelmez ise duruşma ise devam etmektedir.

Davaya gelmeyen tarafa gıyaben boşanma için dilekçede belirtilen sebeplerin kanıtlanması durumunda boşanmaya karar verilmektedir. Çekişmeli davalar, anlaşmalı davalara göre daha uzun solukludur. Davanın, İlk derece Mahkemesinde kaç celsede tamamlanacağının tahmini mümkün değil ise de ortalama 3 ila 6 celse sürdüğü gözlemlenmektedir. Oysa anlaşmalı davalar tek celsede sona ermektedir. Başarılı bir boşanma süreci açısından avukatlardan profesyonel destek de alınabilir. Belirlenen kusur dahilinde nafaka ya da velayet gibi konular da ele alınabilir. Şayet avukatlar tarafından kusurlu olan tarafın kusuru kanıtlanır ise bu durumda dava daha iyi bir noktaya taşınmış olacaktır.

Kimler Çekişmeli Boşanma Davası Açabilir?

Tarafların biri ya da ikisi çekişmeli olarak boşanmak isteyebilir. Evlilik birliğinin yürümeyeceğine eşler tarafından karar verilmesi sonrasında, iş çekilmez bir hal aldığında çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir. Davacı taraf boşanmak istemiyor dahi olsa, bu tür davalar açılabilmektedir. Eşler boşanma konusunda hemfikir fakat bazı noktalarda anlaşma sağlanamıyorsa bu durum da çekişmeli dava açılabilmektedir. Nafaka, mal rejimi ve tazminat gibi konularda mutabakata varılamıyor ise çekişmeli boşanma davası açılabilmektedir. Anlaşılacağı üzere eşlerden her ikisi de boşanmak istiyor ve fer’i unsurlarda anlaşamıyor ya da tek taraf boşanmak istiyor ise bu durumda da çekişmeli boşanma davaları açılabilmektedir. Mahkeme yoğunluğu ve olayların seyrine göre çekişmeli boşanma davalarının süreleri de birbirinden farklıdır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.