Askere Giden İşçinin Hakları Nelerdir?

Askere giden işçinin hakları elbette bulunmaktadır ve belirli koşullar doğrultusunda talep edilebilmektedir. Arı Hukuk doğrultusunda tüm merak edilenler açıklanıyor!

İşçi ile iş veren arasında gerçekleşen iş sözleşmesinde yer alan maddeler ve hususlar işten ayrılık kısmında önemliliğini her iki tarafa da hissettirmektedir. İşten ayrılma durumlarında neden farklılığına göre belirli tazminatlar doğmakta ve işçinin hakları ortaya çıkmaktadır. Bu aşamada bilinçli bir çalışan olmak, hukuk çerçevesi içerisinde birçok avantajı sağlamaya yaramaktadır.

Askere Giden İşçinin Hakları! Askere Giden İşçinin Kıdem Tazminatı!

Askere giden işçi için ortaya çıkan birtakım haklar ve tazminatlar bulunmaktadır. Kendi isteği ile işten ayrılan bir çalışan ile askerlik nedeni ile işten ayrılan çalışan arasında birçok fark bulunmaktadır. Askere giden işçinin en temel 2 hakkı bilinçli bir şekilde bilinmelidir.

Bu iki temel haktan bir tanesi, askerlik dönüşünde işe devam etme hakkıdır. Bir diğer temel hak ise askere gidecek olan çalışanın işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı almasıdır. Kıdem tazminatı haricinde eğer mevcut ise işçilik alacaklarını da çalışan talep etmelidir.

Yürürlükte bulunan 1474 sayılı İş Kanunu 14. Madde gereğince askerliğe gitme sebebi ile işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Bu hakkı talep etme doğrultusunda işçi hakları hukuk çerçevesinde korunmuş olacaktır.

Askerlik Sebebiyle İşten Ayrılan İşçinin Fesih Nasıl Olmalıdır?

Askere giden işçinin hakları arasında birçok hak yer almaktadır. Askere gitme sebebi ile işten ayrılan çalışan fesih hakkına sahiptir. Askerlik sebebinin yer alamsı istifa sırasında kanıtlanması gerekilen bir koşul olarak belirlenir. Çalışan istifa dilekçesinde askerlik durumunu kanıtlamalıdır.

Fesih bildirimi hazırlanması sırasında yer alan eke, “Askerlik Sevk Belgesi” detayı da mutlaka eklenmelidir. Fesih ihbarnamesi ile askerlik sevk belgesi yazılı bir şekilde iş verene beraberce teslim edilmelidir. Askerlik sevk belgesi kurumdan alınarak mutlaka eklenmelidir.

Fesih ihbarnamesine ekleme yapılmasının haricinde yapılacak bir diğer yol da bulunmaktadır. Bir noter aracılığı ile işçi direkt olarak ihtarname çekebilir. İhtarname detayında istifa nedeni askerlik nedeni ile bağdaştırılarak kanıt niteliğinde sevk belgesi sunulmalıdır.

Askerden Dönen ve İşe Devam Etmek İsteyen Kişi Ne Yapmalıdır?

Askere gitme nedeni ile işine son veren ve iş verene istifasını ileten bir askere giden işçinin hakları içerisinde askerlik görevi sonrasında görevine devam etmesi yer almaktadır. Yani buradan anlaşabileceği gibi işçi, askerlik görevinin ardından işveren ile sözleşmeye devam edebilir ve çalışabilir.

Fakat bazı şart ve koşullar yine bu aşamada da yer almaktadır. İşçi askerlik görevinden ger döndükten sonra 2 ay müddet verilir. 2 ay içerisinde iş yerine başvurmalı ve geldiğini ileterek işe devamını sürdürmelidir. Askerlikten dönüş ile beraber işçi mutlaka bu durumu iş verene bildirmelidir.

4857 sayılı İş Kanunu 31. Madde uyarınca askerlik nedeni ile işten istifa etmiş bir işçi askerlik görevi bitmesinin ardından işe devamlılığını sürdürebilir. Bu durum işçinin yasalar karşısında belirlenmiş olan bir hakkıdır.

Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılma Tazminat Hesaplama | Askere Giden İşçinin Hakları!

Askerlik sebebi ile işten ayrılan ve istifa eden işçinin kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Bu durum karşısında sağlanan kıdem tazminatı hesaplaması, normal bir kıdem tazminatı hesabı ile tamamlanmaktadır.

İşçinin almış olduğu en son ki brüt maaşı, hizmet etmiş olduğu yıl ile çarpılarak bulunmaktadır. Çıkan sonuç miktarı doğrultusunda işçi, kıdem tazminatını almaya hak kazanmaktadır. Askere giden işçinin hakları bu şekildedir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.