Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarında orta yolu bulmak için arabuluculuk mu arıyorsunuz. Sık sık karşılaşılan sorunlardan ve eksikliklerin dolayı siz de mi kira sorunları yaşıyorsunuz?
Kiracı ile ev sahibi arasında geçen anlaşmazlıkların en başında, kira ücreti yer almaktadır. Konutu kiraya veren mülk sahibi fiyatı yüksek tutmak isterken kiracı ise en az maliyetle kullanım sağlamak ister.
Fakat iki tarafın da ortalama bir memnuniyet sağlayacağı kira sözleşmesi yapılır. Kira sözleşmesi bünyesinde kiralama işlemine dair şartlar yer alırken fiyat hesaplamasına ilişkin detaylar da burada bulunur. Ev sahibi kendi haklarını savunurken kiracı da kendi haklarını savunacaktır. Bu durum karşısında bir arabuluculuk her zaman aranır.
Ev Sahibi Kiracı Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Şart mı?
Kiracı ile ev sahibi arasında oluşan uyuşmazlıklar ve sorunlar neticesinde arabulucuya ihtiyaç duyulur. Mahkeme yasalarında kira ilişkisi sorunundan doğan tüm problemlerde arabulucu kullanma şartı vardır.
Son zamanlarda hızlıca artışa geçen enflasyon rakamlarına bakıldığında kira fiyatlarına da belirli ücretler karşılığında zamların yapılacağı aşikardır. Fakat bu belirlenen rakam aralığı birbirinden farklı sebeplerden dolayı değişebilir.
Kira ücreti belirli oranlarda arttırılır ve kafaya göre bir fiyat aralığı uygulanamaz. Ev sahipleri de kendi istekleri doğrultusunda arabulucu ile çalışabilirler.
Arabulucu; ilamsız icra yolu ile kiracının tahliyesini isteyebilir. Alacak, anlaşmazlık ve uyuşmazlık tarzı problemler karşısında hem kiracı hem de ev sahibi arabulucuya başvuracaktır.
Arabuluculuk konumuna başvuran taraflardan birisi eğer toplantıya katılım sağlamazsa, katılım sağlamayan taraf mahkeme kararı sonrası kazansa bile giderleri üstlenir. Bu sebeple arabulucu toplantılarına ve iş birliklerine katılım sağlanmalı ve detaylı bilgiler alınmalıdır.
Arabuluculuk Nereden Başvurabilirim?
Arabulucu ile çalışmak istiyorsanız mahkemelerde ve adliyede yer alan arabulucu alanına başvuruda bulunabilirsiniz. Buradan başvuru işlemlerinizi ücretsiz bir şekilde kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
1 Eylül 2023 tarihinde arabuluculuk, kira davaları için zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunlu hal karşısında orta bir yol bulmak zorunlu olur. Artan kiralar sonucunda bu durum ile daha kolay ve hızlı bir şekilde başa çıkabilmek adına böyle bir sistem oluşturulmuştur.
Arabuluculuk zorunluluğu tahliye, kira bedeli ve kiraya ilişkin diğer davalar için geçerlidir. Sayılı olan davaların başvurusundan önce arabulucu başvurusu yapılmalıdır.
Ev Sahibi ile Kiracı Kirada Anlaşamazsa Ne Olur?
Arabulucuya başvuru yapmak artık kira davalarında zorunlu bir hal almıştır. Ev sahibi ile kiracı, ev kira fiyatları üzerinde bir anlaşmazlığa doğru ilerlerse ortaya problem çıkabilir.
Tahliye davası açılması halinde ev sahibi sadece anlaşamadık diye kiracıyı çıkaramaz. Belirli sebeplere tabi tutulması gerekir.
Arabuluculuk ile Sağlanan İletişim!
Arabuluculuk kira tahliye ve benzeri davalar öncesinde adliyeden başvuru yapılır. Yapılan başvuru sonucunda arabulucuya atanmış olan dosyanın kabulü beklenir. Onay verilen ve kabul edilen dosya sonrasında seçilen arabulucular iletişim kurduğu tarafı arar.
Bu aramada başvuru yapan tarafa detaylı ön bir bilgilendirme yapar. Bu bilgilendirmeyi elbette ki tarafa ait dosyadan yola çıkarak karşıya aktarır.
Devamında ise arabulucu toplantısı için gün ve tarih belirleyip iletir. Arabulucu ile gerçekleşen işlem ve görüşmeler iki tarafa da avantaj sağlayacak şekilde gerçekleşmektedir. Hazırlanan tutanak, iradilik ilkesi ihlal edildiğinde iptal edilme durumu ortaya çıkar.
İradilik ilkesi, özgürlük içerisinde her iki taraf da arabulucuya başvurabilir ve geri çekilebilir anlamına gelir. Herhangi bir zorlama veya dayatmada bu ilke çiğnenmiş olur. Siz de daha fazla detaylı bilgi almak istiyorsanız Ari Hukuk ile tanışıp destek alabilirsiniz.