Kira Uyarlama Davası | Yeniden Değerleme Davası

Kira uyarlama davası olarak da karşımıza çıkan bu dava, kiracı veya kiraya veren kişi tarafından açılır. Yeniden değerleme davası olarak da karşımıza çıkar.

Kiracı ve kiraya veren kişi arasında yaşanan bazı usulsüzlük ve anlaşmazlıklara yönelik birçok dava çeşidi ve yasa bulunmaktadır. Tüm bu durumlar karşısında bilinçli olmak,  hakkı savunabilmek adına son derece önemlidir.

Arı Hukuk Bürosu konuda eksikliğinizi maksimum faydayı sağlayarak giderir ve her davada sizin yanında olur. Bilinçli bir dava süreci sonunda haklarınızın neler olduğu veya olmadığı bilindiği için daha iyi adım atılır. Siz de kira hakkındaki davaların detaylarına göz atın.

Kira Uyarlama Davası Neden Açılır? İşte Yeniden Değerleme Davası!

Kira uyarlama davası veya yeniden değerleme davası, kira fiyatları ile ilgili olan bir durumdur. Kira fiyatlarının güncellenmesi ve artış talep edilmesi için bu dava açılabilir.

Kira artış davası olarak da uygulamaya geçen bu dava, belirli durumlar neticesinde kira artış talebini konu alır. Mahkeme süresince verilen kararlar sonucunda kira artışa geçer. Fakat kiracıya başka bir mesuliyet ve gider yüklenmez ve bu dava nedenlerine göre farklı şekillerde de sonuçlanabilir.

Davanın süresi ve zamanı tamamen mahkeme yoğunluğuna bağlı olmakla birlikte aynı zamanda, dava gerekçelerini de bağlıdır. Kira bedelinin ve ücretinin yeniden değerlendirilmesi yalnızca kira artışları için değil aynı zamanda kira azalış talepleri için de geçerlidir.

Kira artışı için davayı ev sahibi açarken kira düşüşü için ise kiracı açmaktadır. Dava detayları Borçlar Kanunu 360. Maddede düzenlenmiştir. Bu maddelerde kiracı aleyhine olan durumlar yer almakta ve detaylandırılmaktadır. Düzenlemeler kira bedelinin zamanında ödenememesi durumuna ilişkin yer alır.

Yeniden Değerleme Davası Ne Zaman Sonuçlanır?

Taraflar arasında anlaşılan belirli şartlara dayanan kira ücret sözleşmesi bazı durumlarda usulsüzlük yaşanması sonucunda artırıma doğru gidebilir. Bu durum karşısında sözleşmeye aykırı bir davranış taraflarca söz konusu olduğunda cezai işlem ve değerleme gerçekleşen dava açılımı bu tarz bir neden ile ortaya çıkabilirken çözüm olarak dava sonuç kararı baz alınır. Dava sürecinde de sözleşmeye uygun bir takip ve izlenim gerçekleştirilir.

Kiracı 5 yılını dondurmasının ardından bu süre zarfı doldu diye evden çıkma durumu söz konusu olamaz. Kira süresinin 5 yıl ile ilerlemesi tahliye hakkını ev sahibine vermez.

Kira uyarlama davası ile kira ücreti dava sürecinde yeniden belirlenir. Bu istek doğrultusunda siz de bir dava süreci ilerletebilir ve sonuç alabilirsiniz.

Ev sahiplerinin kimi zaman gözlemlediğimiz bir bakış çerçevesinde, fahiş fiyat artışı talebine doğru eğilim gösterdiği biliniyor. Bu tarz durumlarda mesela ev sahibi kiraya  %100 zam yapamaz. Sözleşmeye ve yasaya ilişkin artış oranı kadar bir artış beklenir ve istenir. Aksi durum halinde kiracı hakkını aramalı ve mahkemeye başvurmalıdır.

Yeniden değerleme davası sürecinde süre zarfı, mahkeme yoğunluğuna göre değişikliğe uğrar. Mahkeme yoğunluğunun haricinde dava nedeninin detayları da süreyi uzatabilir.

Kira Uyarlama Davası | Kiracı Kira Artışını Kabul Etmezse Ne Olur?

Kiracı, ev sahibi tarafından açıklanan ve talep edilen kira artış sonucundaki fiyata itiraz edebilir. Bu artış sözleşmede belirtildiği gibi uygulanmışsa oluşması varsayılan usulsüzlük söz konusu değildir.

Kira uyarlama davası süresince kiracı, 7 gün içinde bu duruma itiraz etmelidir. 7 gün içerisinde itiraz oluşturmayan ve 30 gün boyunca da kirayı ödemeyen bir kiracı icra takibine maruz kalır. Bu durumda da ev tahliyesi istenebilir.

Kira uyarlama davası için şartlara baktığımızda, karşımızda olağanüstü bir durum, borcun yerine getirilmemesi gibi sebeplere dayalı olmak şartı ile açılmalıdır.

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.