Arabuluculuk Sistemi Nasıl İşler?

Birçok anlaşmazlığın çözülebilmesi adına pek çok kişi mahkemeye başvurmaktadır. Gittikçe artan nüfus ve etkileşim sonucundaysa daha fazla anlaşmazlıklar meydana gelmektedir. Bu durum ise mahkemelerin iş yükünü fazlalaştırmakta, dava süresini ve sonucunu uzatmaktadır. Tüm bu nedenlerden ötürü mahkemelerin iş yükünü azaltmak adına arabuluculuk yöntemi ortaya çıkmıştır. Bu yöntem sayesinde, anlaşmazlık yaşayan taraflar, tarafsız ve uzman olan bir üçüncü kişi ile çalışarak aralarındaki anlaşmazlığı mahkeme dışında çözmektedir. Bu sayede, anlaşmazlıklar daha hızlı ve kesin bir sonuca ulaşabilmektedir.

Arabuluculuk Faydaları

Arabuluculuk yöntemi, tarafsız olan arabulucular eşliğinde yönetilmektedir. Tarafların haklılıkları konusunda değerlendirme yapmayan arabulucular, hak talep etme açısından da yönlendirmede bulunmazlar. Bu yöntemi tercih eden taraflar, kendi istekleri ile anlaştıkları için her iki taraf da kazançlı çıkmaktadır. Ayrıca mahkemede ulaşılamayan fırsatlar, bu yöntem ile elde edilebilmektedir. Bu sayede taraflar iletişim sorunlarını giderebilmekte, problemlerini konuşabilmekte ve ortak bir paydada buluşabilmektedir. Eğer taraflar anlaşmazlıklarını arabulucular ile çözemezse, mahkemeye başvurabilmektedir. Ancak arabuluculuk esnasında konuşulan detaylar, duruşmada kullanılamamaktadır. Bu açıdan arabulucular, gizliliği korumaktadır.

Arabuluculuk Sürecinin Başlaması

Arabuluculuk süreci dava açılmadan önce başlayabileceği gibi dava açıldıktan sonra da başlayabilmektedir. Bu açıdan mahkeme, her iki tarafı da süreç hakkında bilgilendirerek arabuluculuğa teşvik etmektedir. Eğer taraflardan biri, karşı tarafı arabuluculuğa davet ettiyse, karşı tarafın teklife cevap vermesi için 1 ay süresi vardır. Bu 1 ay içerisinde herhangi bir yanıt verilmezse, teklif reddedilmiş sayılmaktadır. Davanın açılmasından sonra taraflar arabuluculuğa geçiş yapacaklarını beyan ederlerse, mahkeme 3 ayı geçmemek üzere ertelenmektedir. Süreç ise, her iki tarafın ortaklaşa olarak karar verdiği arabulucu görüşmeleri ile başlamaktadır. Bu görüşmelere taraflar bizzat katılabilecekleri gibi sadece avukatları da katılabilmektedir. Bu aşamada arabulucular, en hızlı ve en etkili çözümleri taraflara sunmaktadır.

Arabuluculuk Sürecinin Sonlanması

Arabuluculuk süreci, her iki tarafın bir uzlaşmaya varması ya da anlaşmazlığının arabulucular yardımıyla çözülemeyeceğini düşünen bir tarafın süreçten çekilmesi ile sonlanabilmektedir. Ayrıca süreç, anlaşmazlığın arabuluculuğa uygun olmadığını ve anlaşma konusuna girmeyen bir suç ile ilgili olduğunu tespit eden arabulucu tarafından da sonlandırılabilmektedir. Sonrasında sürecin nasıl sona erdiği fark etmeksiniz, sürece ilişkin tutanak düzenlenmektedir. Bu tutanak hem taraflar veya vekiller hem de arabulucular tarafından imzalanmaktadır. Eğer vekiller ya da taraflar tutanağı imzalamazsa, bu durumda arabulucu bunun nedenini yazarak kendisi tutanağı imzalayıp süreci sonlandırmaktadır. Tarafların süreç sonrasında anlaşmaya varması durumunda ise ilgili mahkemeden icra edilebilirlik şerhi talebinde bulunulabilmektedir. Süreç ile ilgili olan bütün belge ve bilgiler 5 yıl boyunca saklanmaktadır. Aynı zamanda bu belgenin bir örneği Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. Bunun nedeni ise belgenin istatiksel verilerde, arabuluculuğa ilişkin olan sorunların belirlenmesinde ve çözümünde kullanmasıdır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.