Yağmacılık Suçunun Cezası Nedir?

Mağdur edilen kişinin yada kişilerin malvarlığı ve eşyalarının haksız bir şekilde kısmen veya tamamen elde etmeyi içeren eylemdir. Yağma suçu, gasp suçu olarak da adlandırılmaktadır. Zor kullanarak veya tehdit ederek kişinin elindeki malvarlığına sahip olmaktadır.

 Kişilerin mal varlığını zorla almak yağmacılığın, hırsızlıktan farklı olarak bilinmektedir. Aralarındaki temel fark ise yağma suçunun tehdit unsurlarının da bulunmasıdır. Tabii ki bunun yanı sıra pek çok farklı bilgiler ve husus da oldukça dikkat çekmektedir. 

 

Yağma Suçu Nedir?

Kişinin veya kişilerin haksız bir şekilde, hile ile mağdurun malını kendi üstüne geçirmesi ve bu süreçte cebir ile tehdit eylemleri yapmasıdır. Bu şekilde yağmacılığın suçu nedir? Sorusuna da cevap vermiş olunmaktadır. Kişinin malını zorla yada kandırarak malının hileli bir şekilde hukuka aykırı olarak gasp edilmesidir.

 Türk ceza kanununda belirlenen suçun, niteliği ve boyutu bulunduğu cezai uygulamalarından farlı değişiklikler sergilemektedir. Ancak işlenen suçun yağma suçu olduğunun onaylanması ile bilgi verildiği için bazı maddeler ilgi çekmektedir.

Yağma Suçunun Unsurları

Hırsızlık suçu ile yağma suçu birbirleri ile bazen karıştırılmaktadır. Fakat yağmacılığın suçu nedir? sorusuna en iyi cevabı sağlayabilirsiniz. Mal veya ürün alır iken, mağdur kişiye tehdit ve cebir uygulanmaktadır. Yağma suçunun belirli unsurlar çerçevesinde gerçekleşmesi gerekir. Cebir ve tehdit başkalarına ait ürünleri zorla sahip olmaktır.

Başkasına ait ürünleri zorluk kullanarak sahip olmaktır. Yukarıdaki maddeler, yağma suçunun maddi unsurları olarak oldukça dikkat çekmektedir. Bu nedenle hem cebir suçu hem de tehdit suçu içerisinde barındırmaktadır.

Yağma Suçunun İspatı

 Suçların ispatı gerçekleşmesi sonucunda sanık hakkında mahkeme tarafından beraat kararı verilebilir. Bu yüzden yağma suçunun kanıtlanması zorunlu hale getirildi. Bunun için güvenlik kamera kayıtları ve şahit gibi ispat yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca suçun tehdit ile işlendiğine dair çeşitli delil seçenekleri bulunmaktadır.

Yağma Suçu Cezası

 Basit ve nitelikli şekilde işlenebilecek suçlardan birisi olan yağma suçu, ceza konusunda da suçun işlenme niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yağma suçunun iki farklı cezası olduğundan bahsedilebilir.

Yağma suçu sonucunda fail 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alabilmektedir. Eğer nitelikli yağma suçu var ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Daha az cezayı gerektiren hallerde de ceza resen veya hakimin bilgisi ile indirilir. 

Hapis cezasının infazın da kasti suçlarda üç yıldan fazla ceza almış kişi hakkında direk olarak yakalama emri çıkartılır.

Basit Yağma Suçu Cezası

 Nitelikli haller dışında bulunarak basit şekilde işlenen yağmacılığın suçu nedir? cezası altı ila on yıl hapis olarak bilinmektedir. Ayrıca senet yağmacılığın basit yağma suçu arasında yer aldığını söylemek mümkündür. 

Nitelikli Yağma Suçu Cezası

 Nitelikli farklı haller gözetilerek işlenmesi durumunda nitelikli yağmacılığın suçu nedir? ve ayrıca suçun cezası değişmektedir. 10 yıl ila 15 yıl hapis olarak bilinmektedir. Yağmacılığın ve hallerin birden fazlası işlenmektedir zaman zaman. Cezanın en alt limiti 10 yıldan 12 yıla zaman ile çıkabilmektedir.

Nitelikli Yağma Suçunun Halleri

Bir suçun nitelikli ve bilerek işlenmesi, o suçun ağır bir şekilde cezayı gerektirdiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle yağmacılığın suçu yıllarca sürebilir. Birden fazla kişi ile beraber suç işlenmesi, gece saatlerinde işlenmesi, yol kesme, racon kesme gibi birçok unsurları bulunmaktadır. Aslında yağmacılığın suçu nedir? dendiğinde en az 10 yıl ceza almasıdır.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.