Kira tahliye davası nedir ve nasıl açılır sorularının yanıtları merak edilmektedir. Kira tahliye davası, bir mülk sahibi ile bu mülkü kiralayan kiracı arasında görülen davaya verilen isimdir. Kiraya veren ve kiracı arasında hakların korunması için kira sözleşmesi yapılmaktadır. Kira sözleşmesi, tarafların birbirlerine karşı yasal olarak sorumlu olmasını sağlayan belgedir. Bu sözleşme belirli bir süreyi kapsayacak şekilde yapılmaktadır. Kira sözleşmesi ile mülk sahibi kiracıya mülkün kullanımını bırakmakta kiracı da bu duruma karşı ödeme yapmayı kabul etmektedir. Bunun dışında uyulması gereken kurallar da yer almaktadır. Sözleşme süresi dolduğunda ve kira sözleşmesi yenilenmediği zaman yasal sorumluluk sona erer. Bu şekilde de bazı haklar ortaya çıkar. Kira sözleşmesi ile alakalı kiraya veren ve kiracı arasında sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun dışında kiracının sözleşmeye uygun gerçekleştirmediği eylemler de yine taraflar arasında soruna neden olabilir. Bu durumlar yaşandığı zaman açılan davaya kira tahliye davası denilmektedir. Boşaltma davası olarak da adlandırılabilen bu davanın açılabilmesi için belirli sebeplerin mutlaka karşılanması gerekir.
Kira Tahliye Davası Nedenleri
Kira tahliye davası nedenleri birden fazla şekilde sıralanabilmektedir. Bu durumların var olması davanın açılabilmesi için yeterli olmaktadır. Kira tahliye dava nedenlerinin kiracı ve kiraya veren nedeni ile ortaya çıkabilmesi mümkündür. Buna göre de sebepler ikiye ayrılmaktadır. Kiracının taahhüdünün sonlanması kiracı tarafından kaynaklanan davanın sebeplerinden bir tanesidir. Bunun dışında yine kiracıya farklı ve haklı nedenlerle verilen 2 ihtar nedeniyle de tahliye davası açılabilmektedir. Kiracının kendine ait konutunun bulunması da kira tahliye davası sebebi olabilmektedir. Kiraya veren tarafından açılan dava sebepleri ise imar ve inşa nedeni ile olabilmektedir. Bunun yanı sıra kiraya verenin ihtiyaç sebebi ve yeni malikin ihtiyaç sebebiyle de yine kira tahliye davaları görülebilmektedir. Yani kiraya veren kişinin ya da eşi, kanunen bakımı üstlendiği kişilerin konut ihtiyacı var ise kiraya verenin tahliye davası açması mümkündür. Kiraya verilen konutta gerçekleştirilecek bakım ve imar işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla da yine tahliye davası açılabilir.
Kira Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Kira tahliye davası yetkili mahkeme konusu da oldukça merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu davalarda görevli olan mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Kira sözleşmesi ile ilgili gerçekleştirilen tüm davalar bu yetkili mahkemede görülmektedir. Mahkeme sürecine başlanmadan önce kiraya verenin yani davacının noter vasıtasıyla kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Bu işlem gerçekleştirildikten ve ihtarname ulaştırıldıktan sonra yetkili mahkemeye dilekçe verilmesi ve başvurulması mümkün olmaktadır. Mahkemenin görülmesi için ihtarname gönderme aranan şartlar arasında yer alır. Bunun dışında kira sözleşmesi sonlandıktan sonra bir ay içerisinde kira tahliye davasının açılması gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra kira tahliye davası açılması mümkün olmaz.