Evlilik birliğinin kurulması ne kadar doğal ise boşanma süreci de o kadar doğaldır. Kimse bir evliliği ileride boşanmak için kurmasa da istenmeyen bazı durumlar eşleri boşanmanın eşiğine getirebilir. Boşanma söz konusu olduğunda çiftleri iki seçenek bekliyor. Biri çekişmeli boşanma iken bir diğeri anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma nedir, hangi şartlarda gerçekleşebilir?
Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler 2-3 aylık bir süre zarfında evliliklerini bitirebilir. Her şey gayet normal, ortada paylaşılamayan bir durum, mal varlığı yoksa süreç ilk celsede tamamlanabilir. 40 günlük bir sürede sonuç alınır ve karar 7 gün içinde kesinleşir.
Anlaşmalı Boşanma Nedir? Şartları Nelerdir?
Oldukça kısa bir tanım yapmamız gerekirse evliliğin bitişi ile ortaya çıkacak olan her türlü hukuki konuda uzlaşan çiftlerin gerçekleştirmiş olduğu boşanma işlemidir. Boşanmak isteyen çiftlere de zaten bu önerilir. Anlaşmalı boşanmanın da bazı şartları bulunduğu da unutulmamalıdır. Anlaşmalı boşanmanın şartları şunlardır:
- Bitmesi beklenen evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olması
- Anlaşma gereği çiftlerin mahkemeye birlikte başvurması, mümkün değilse diğer tarafın da buna razı olduğunun bildirilmesi,
- Mahkemenin iki tarafı da dinleyebilmesi,
- Nafaka, mal paylaşımı, müşterek çocukların velayeti gibi konuların boşanma protokolünde çözüme kavuşturulması,
- Boşanma protokolünün mahkeme tarafından kabul görmesi
En Hızlı Boşanma Nasıl Olur?
Boşanma zaten stresli bir süreçtir. Bu süreci en hafif şekilde atlatmak iki tarafın da arzusu olmalıdır. Bu sebeple, en hızlı nasıl boşanılır diye soran eşlere anlaşmalı boşanma yolu telkin edilir. Çekişmeli süreçler hem çok yorucu hem de psikolojik olarak yıpratıcıdır.
Dava tek celse de bitmez ise, uzayan süreçler davanın reddine kadar gidebilir. Bu durumda ise tekrar boşanma talebinde bulunabilmek için tarafların en az 3 yıl beklemesi söz konusudur. Bu sebeple anlaşmalı boşanma her zaman en temiz boşanma şeklidir. Türk hukukunda bazı özel durumlar dışında kimse kendini avukat ile temsil ettirme zorunluluğu altında değildir. Uzlaşmalı boşanmalarda buna gerek olmaz pek, ama boşanma protokolü hazırlarken bir avukat desteğine ihtiyaç olabilir.
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Daha Kısa Sürede Sağlanır?
Hukuki yardım talep ediniz, avukatınız süreci hızlandırmak adına size yardımcı olacaktır ancak ilk günkü kararınızdan dönmemeniz de çok önemlidir. Mahkemedeki beyanlarınız da bu yönde olmalı, her duruşmaya birlikte katılmalısınızdır. Taraflardan birinin duruşmaya herhangi bir sebeple gelmemesi süreci uzatabilir.
Nafaka, ortak çocukların velayeti, mal paylaşımı vb. konularda da uzlaşmanızı asla bozmayınız. Tüm bu konular avukat eşliğinde görüşülüp kesin bir karara bağlanmış olursa tek celse de boşanabilme ihtimali güçlenir. Boşanma protokolü oluştururken uzlaşma havasının bozulmaması için hukuki destek alabilirsiniz. En hızlı biçimde anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsanız mahkeme salonuna tüm pürüzleri karşılıklı olarak halletmiş biçimde gidiniz.