Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız olaylardan biri de trafik kazalarıdır. Kazaların ardında her zaman hukuki bir gerçek bulunur ve hak kayıpları için titizlikle takip edilmesi gerekir. Açılan maddi ve manevi tazminat davaları için kusur oranları çok önemlidir. Bu kusur oranlarında da alkol kullanımı belirleyici olmaktadır. Alkollü araç kullanarak trafik kazalarına kişiler, bunun cezai yaptırımını merak etmektedir.
Bugün itibariyle Karayollarında uyuşturucu/uyarıcı madde tesirinde ve/veya alkollü iken araç kullanmak kesinlikle yasaktır. Trafik kazalarında gerekli ölçümler uygun teknik cihazlarla yapılır. Ortada bir kaza varsa zaten kesinlikle kazaya karışanların alkol promil oranları ölçülür ancak bazen de yolda rutin çevirmelerde alkol denetimleri yapılabilir.

Alkollü Araç Kullanmanın Yaptırımları Nelerdir?

Alkol denetimlerinde alkollü çıkan kişiler, yapılan ölçümlere itiraz edebilir, böyle durumlarda kişi en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir ve kan tahlilleri ile alkol ölçümü yapılır. Alkollü araç kullanmak yasak mı? Bu durum oldukça önem arz eden bir konu olduğu için sağlık kuruluşuna gitme talebinde bulunan kişilerin kanlarında yer alan alkol oranı düşeceği için trafik ekiplerinin yapmış olduğu ilk ölçüme üzerinden geçen her bir saat için 0,15 promil eklenir ve alkol oranı buna göre belirlenir.
Yasalarda yer alan promil değerlerinin üzerinde alkol oranıyla araç kullanan kişiler için bazı yaptırımlar söz konusudur. Bu yaptırımları şöyle sıralayabiliriz. Yasada belirtilen promil değer eşiğinin aşılması durumunda sürücüye yasada öngörülen yaptırımlar uygulanır, 0,50 promil üzeri alkollü şekilde araç kullanırken yakalanan kişilere,

  • İdari para cezası
  • Sürücü belgesine el konulması ve belli süre alınması
  • Bazı cezaî yaptırımlar

Alkollü Araç Kullanımında İdari Para Cezaları Nelerdir?

2022 yılı itibariyle uygulanan alkollü araç kullanma idari para cezaları nelerdir? İlk sefer için, 1.228 TL, ikinci sefer için 1.539 TL, üç ve üçten fazla durumlar için 2.473 TL para cezaları uygulanır. Bu cezalar %25 indirimli biçimde uygulanırsa ilk sefer, 921 TL, ikinci sefer, 1.154,25 TL, üç ve daha fazlası için ise 1.854,75 TL olarak uygulanmaktadır.
Sürücü belgesinin geri alınması yaptırımı ise geriye dönük olarak 5 yıl, ilk defa için 6 ay, ikinci defa için 2 yıl, üç ve üçten daha fazlası için ise 5’er yıl süre ile sürücü belgesi geri alınır. Bunun yanı sıra trafikte yapılan her ihlal için 20 ceza puanı uygulanması da söz konusudur.

Alkollü Araç Kullanımında Ehliyete El Konur Mu?

Alkollü araç ehliyete el koyma cezası alırsanız ehliyetinize el konulabilir. Ehliyetin geri alınabilmesi için verilen tüm idari para cezalarının ödenmiş olması gerekir. Sürücülere uygulanan adli para cezaları da bulunur. 1,00 promil üzerinde alkol ile araç kullanan kişilere TCK’nin 179.maddesi uyarınca işlem yapılacaktır.
Sebebi ne olursa olsun Türkiye Karayollarında alkollü araç kullanmak yasaktır ve cezai yaptırımları bulunur. Ölümlü kazalara karışma durumunda ise maddi ve manevi tazminatlar ile birlikte, ceza davaları da söz konusu olacaktır.

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.