2022 Yol ve Yemek İstisna Tutarları

2022 yol ve yemek istisna tutarları belirlenirken yapılan her türlü zamlar da göz önünde bulundurulmuştur. Günlük yemek ücreti 36,72 TL; gidiş geliş yol ücreti ise 17 TL olarak belirlenmiştir. İşverenler İş Kanunu’na göre çalışanlarına yemek ve yol parası vermek zorunda değildir. Ancak bununla birlikte yapılan iş sözleşmesinde çalışanın yemek ve yol ücreti alacağına dair bir madde yer alıyorsa işveren kesinlikle bu maddeyi yerine getirmek durumundadır. Ekstradan yemek ve yol istisna tutarlarının ödemesi çalışanları son derece memnun ederek isteklerini ve gayretlerini arttırmaktadır. Yemek kartı kullanılarak yemek ücreti ödemesi yapıldığı takdirde her iki taraf için de avantaj sağlamaktadır. İşverenlerin çalışanlarına ödeyeceği yemek ücretlerini bir sistem üzerinden kartlara yüklemek kaydıyla verdiği sistemin adı yemek kartıdır. Böylece yemek kartına ücretler nakit olarak yatıldığı için bütün vergilerden muaf olunur. Bunun yanında çalışan personel kartındaki parayı istediği herhangi bir ihtiyacı için de kullanabilmektedir.

Yemek Ücretlerinin Karşılanması Seçenekleri

İşveren firma eğer ki çalışanlarının yemek ihtiyaçlarını karşılayacak ise bunun yapmanın pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Yemek ücretlerinin karşılanması seçenekleri içerisinde en çok bilineni ve uygulananı firmanın kendi bünyesi dahilinde yemekhane kurup oradan yemek hizmeti vermesidir. Fakat yemekhane kurmanın pek çok masrafı bulunmaktadır. Yemekhanede çalışan personellerin maaşları, yemekhanenin temizliği gibi ekstradan masraflar çıkar. Bunun dışında bir yemek şirketi ile anlaşma sağlanarak da yemek işi çözüme kavuşturulabilmektedir. Bir diğer yöntem ise günlük yemek parası ücretlerinin hesaplanarak çalışanlara maaşları ile beraber yatırılmasıdır. Bu yöntemin de kendine has avantaj veya dezavantajları bulunabilmektedir. Çalışanın bu parayı istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda harcayabilmesi büyük bir avantaj sağlamaktadır. Fakat bu durumda da iş yerinde yemek yemek sorun oluşturabilmektedir. Bir diğer farklı yöntem ise çalışanlara belirlenen lokanta ve restoranlarda harcayabilmeleri için veya marketlerde kullanabilmeleri için bir karta yemek ücretlerinin yüklenmesidir. Bu ödemeler genellikle aylık olarak yapılmaktadır.

Yol Yardımı İstisna Tutarları Nasıl Uygulanır?

Yol yardım istisna tutarları nasıl uygulanır? Sorusuna cevap olarak üç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ve en çok tercih edileni işveren firmanın sağladığı servis hizmetleridir. Bu durum hem işveren hem de çalışanları için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda yol yardımı için yapılan servis ücretleri gelir vergisi açısından da istisnai bir durum teşkil etmektedir. Çünkü yol yardımı zaruri bir ihtiyaç olarak değerlendirilmektedir. Bunlardan ikincisi ise nakit bir şekilde maaşlar ile birlikte yol parasının ödenmesidir. Bir diğer yöntem olan toplu taşıma bileti hizmeti veya toplu taşıma kartlarına nakit para yüklenilmesi durumda da SGK primi hesaplanmamaktadır. Yani bu yöntem de zorunlu bir ihtiyaç olarak değerlendirilmektedir. 2022 yılı için yol yardım tutarı 17 TL olarak belirlenmiştir.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.