Henüz daha yeni doğmuş bebekler annelerinin sevgisine, şefkatine ve beslemesine ihtiyaç duyarlar. Anne sütü de en temel besin kaynaklarıdır. Hatta ilk altı ay anne sütü mutlaka tavsiye edilir. Anne sütü dışında ek bir gıdaya geçiş ise ilk altı aydan sonra olmalıdır.
Anneler bebeklerini emzirdikleri bu dönemde bebekleriyle çok yakından ilgilenmek durumunda kalırlar. Özellikle yeni doğmuş bir bebek anne sütüne muhtaç olduğu için ve tek besin kaynağı da anne sütü olduğu için bebekler kısa zaman aralıklarında anne sütü emmek isterler. Her bebek aynı olmaz. Bazı bebekler emme konusunda diretir. Bu konuda direten bebeklere ise anneler son çare mama verirler. Ama tabi ki olabildiğince emzirmeye özen göstermek gerekir.
Peki, Anne Çalışıyorsa Ne Yapmalıdır?
Çalışan anneler iş yerlerinden izin isterler. Onlara belirli bir zaman diliminde izin verilir. Bu onların annelik izin süresidir.
Çalışan anneler, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta annelik izni alabilirler.
Çalışan annelerin bebekleri biraz anneden mahrum büyüyorlar. Buna alışmak durumunda kalıyorlar. Anne eve akşam geliyor ve bebeğe bakıcı veya anneanne ya da babaanne bakıyor. Bebek anne sıcaklığını tam olarak alamamış oluyor. Akşam işten eve kendini zor atan anne ne kadar ilgilenebilir ki? Anne sıcaklığını verdiğini düşünen çalışan anneler varsa da yine de evde büyütme gibi olmaz. Çünkü evde birebir ilgilenme söz konusudur. Hatta bazen bebekler babaanneye veya anneanneye “Anne” diyebiliyorlar.
Bebeğin annesinin işe girme durumu varsa, en azından bebek biraz daha büyüdüğünde olsa daha iyi olur. Çocuğu ahlâklı büyütmek çok çok önemlidir. Bebek en iyi eğitimi de anneden alır. Çünkü kimse onu annesi kadar sevemez ve annesi kadar düşünemez. Annelik içgüdüsü çok farklı bir şeydir.
Kadınların Süt Emzirme İzni Ne Kadardır?
2021 yılı itibariyle, annelerin süt emzirme izni, ilk 6 ay boyunca günde 3 saat olup, ikinci 6 ayda ise günde 1,5 saattir. Bu durum hem kamuda çalışan bayanlar için hem de özel sektörde çalışan bayanlar için aynıdır.