Kira Artışlarıyla İlgili Yeni Düzenleme

Kiracılar ve ev sahipleri için oldukça önemli olan kira artışı belirleme hakkında merak edilen birçok ayrıntı bulunuyor. Kira tutarları her yıl olmak üzere artırılmakla birlikte bu sırada uyulması gereken bazı kurallar bulunuyor. Kira artışlarıyla ilgili yeni düzenleme ile bu konuda açıklık getirilerek hem kiracı hem de ev sahiplerinin anlaşması sağlanıyor. İki taraf arasında yapılan bu sözleşmede dikkat edilmesi gereken en yeni hususlar hangileri bakılacak olursa belli başlı gelişmeler olduğu görülüyor. Kiralarda meydana gelmekte olan artışlar neticesinde ev sahipleri farklı gerekçeler ile kiracıların evden çıkarılmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maline Bakanlığı, Adalet Bakanlığı iş birliğinde bir yasal çalışma başlatılmıştır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklama ile yapılan çalışmayı doğrulamıştır. Bozdağ yaptığı açıklamada, Borçlar Kanunu’nda kiracıları, kiralayanı korumak üzere hükümler olduğunu ve bu hükümlerin koruyucu niteliğinden yararlanmak için yasanının tanımakta olduğu imkanların kullanılması gerektiğini ifade etmiştir.

Kira Artışı Neye Göre Yapılır?

Kira artırımı mülkler için, her yıl olmak üzere gerçekleştirilmektedir. Kiralara yapılmak istenen zam, bir önceki yılın kira tutarına ek olarak son on iki aydaki tüketici fiyat endeksine göre belirlenmektedir. Bu bedele TÜFE denmekle birlikte, bu orandan daha fazla olmak üzere bir zam uygulanamamaktadır. Ek olarak, TBK madde 344’de belirtilen hükümler uyarınca düzenleme yapılması gerekmektedir. Zam oranları Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu yıllık enflasyonun oranından yola çıkılarak belirleniyor. Enflasyon oranına bakılarak, TÜFE’yi belirleme işlemi ardından maksimum yapılabilecek zam oranı bulunuyor. Kira sözleşmesinin bitiminden önceki bir aydaki tutar baz alınan bu işlem ile 12 aylık TÜFE oranı için hesaplama yapılıyor.

Kira Artışı Hesaplama

Kira için uygulanan zammın belirlenesi konusunda hem kiracı hem de mülk sahiplerinin aklında hesaplamaya dair soru işaretleri bulunuyor. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen artırım için TÜFE verileri kullanılıyor. TÜFE ve son aydaki kira tutarı üzerinden taban fiyat belirlenmesi için oran hesaplanıyor. Kira artışı hesaplama için örnek verilecek olursa 200 TL tutarında kira ödenen bir konut için TÜFE ortalamasının 15.52 olduğu varsayılırsa; aylık zam miktarının 155,2 olduğu görülmektedir. Başka bir hesaplama yöntemi ise mevcut zamanda ödenmekte olan kira tutarının TÜİK tarafından belirlenmiş olan zam oranı ile çarpılması; ardından da 100’e bölme işlemi yapılarak tamamlanıyor. Bu sayede uygulanabilecek zam miktarı elde ediliyor. Bunlara ek olarak hesaplama araçları bulunmakla birlikte bir uzman ile konuşmak en doğru sonucu veriyor. Bu nedenle bir avukattan danışmanlık almak kiracı ve mülk sahipleri için hak kayıplarını önlemeye yardımcı oluyor. Özellikle son yıllarda artan kiralar nedeniyle mülk sahiplerinin kiracıların hakkını gözetmeden yaptığı uygulamalar nedeniyle hukuki danışmanlık almak büyük bir önem kazanıyor.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.