Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır sorusu boşanacak olan çiftler tarafından sorulan bir sorudur. Bu protokol, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3’üncü maddesinde yer alan hususları içermesi gereken, sözleşme özgürlüğü ilkelerine uygun olarak diğer maddeleri de içerebilen bir protokoldür. Bu sözleşmeye dayalı boşanma protokolü, eş tarafından gönüllü olarak kabul edilmeli ve imzalanmalıdır. Bu protokolün mahkemeye yazılı olarak sunulması birçok avantajı beraberinde getirir. Ancak protokolün sözlü olarak da sunulması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası, taraflarca yapılan boşanmanın ihtilafsız kaydının başvuruya eklenmesi suretiyle aile mahkemesine yapılan başvuru ile açılır. Şikayet yapıldıktan sonra mahkeme bir mutabakat zaptı düzenleyecek ve duruşma tarihini taraflara bildirecektir. Boşanma avukatının tek celsede erken fesih talebine istinaden dava tarihi, şikayetin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde belirlenebilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü velayet, bakmakla yükümlü olunan kişiler, kişisel ilişki kurma, maddi ve manevi tazminat, mal paylaşımı, mücevher iadesi, ev eşyası paylaşımı gibi konuları düzenleyen bir protokoldür. Çözümlenmemiş boşanma tutanağı mahkemeye sunulduktan, mahkeme hakimi tutanağı onayladıktan ve boşanan taraf, belirlenen duruşma tarihinde boşanmak için hür iradesini beyan ettikten sonra dava açılır. Ancak hâkim, çocuğun ve tarafların menfaatleri doğrultusunda protokolde gerekli değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi halinde anlaşmalı boşanma meydana gelecektir. Anlaşmalı boşanma kaydı oluşturmak çok basit görünebilir ancak ihtilafsız boşanma kaydının profesyonel olarak oluşturulmaması önemli hukuki kayıplara yol açmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolünün geliştirilmesinde bir boşanma avukatına danışılarak hukuki yardım alınması tarafların yararınadır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Evli çiftin TMK 166/3 sayılı maddesine göre boşanması için hazırlaması gereken protokol anlaşmalı boşanma protokolü olarak adlandırılır. Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davalarında eş rızası, boşanmada maddi veya manevi tazminat, eşin nafaka talepleri, ziynet eşyaları ve mal sistemleri ile ilgilidir. Bu protokolde, daireler, boşanmanın (bölünme gibi) maddi ve manevi sonuçları, kadınların diğer eşlerle ilişki kurmak için kullandıkları miras kalacak malın hukuki ve mahkeme masrafları açıkça tanımlanmalıdır. Taraflardan birinin anlaşmalı boşanma davası açması halinde mahkeme, duruşma gününe kadar sayılı ve her iki eşin de imzasıyla tasdik edilmiş anlaşmalı boşanma tutanağı talep edecektir. Anlaşmalı boşanma davasında boşanma kaydının onaylanabilmesi için hakimin de doğru kabul etmesi gerekir. Ayrıca bazı durumlarda hakim protokolü kabul etmeyebilir. Bu durumda hakim taraflardan yeni bir tutanak düzenleyip ibraz etmelerini ister veya duruşmada üzerinde anlaşmaya varılan boşanma tutanağına müdahale eder. Nihai olarak hakim, doğru ve üzerinde tam olarak anlaşmaya varılmış bir boşanma kaydının taraflarca kabul edilip edilmediğine duruşmada karar verir. Anlaşmalı boşanma protokolü, eşin hak ve yükümlülüklerini değiştirir ve hakların kaybedilmemesi için anlaşmalı boşanma protokolü örneği kapsamında ve mümkünse bir boşanma avukatı gözetiminde hazırlanmalıdır.