Vasiyetname Nedir?

Vasiyetname nedir ve türleri nelerdir sorularına cevap vereceğiz. Vasiyetname türleri ile vasiyetnamede bulunan detaylar!

Hukuki süreç içerisinde kişinin hakkını bilmesi ve bu yönde hakkını gözetmesi son derece normal ve olası bir durumdur. Hayata gözlerini yummuş ve veda etmiş bir kişi mal varlığı hakkında bir vasiyet bırakabilir. Bu vasiyet, kişinin yaşamı süresince sahip olduğu varlıkları ve kaynakları üzerindeki haklarını devretmesi ve paylaştırması üzerine kurulu olur. Bu durumun birçok çeşidi ve farklı detayı ise bulunur. 

Vasiyetname Nasıl Oluşturulur?

Mal bırakan yani miras bırakanın mal varlığı hakkında bir yazı ve resmiyet paylaşması ile resmi vasiyet meydana gelir. Bu şekilde mal sahibi pay ettiğini veya tamamını verdiği kişileri de paylaşarak bir vasiyet oluşturur. Vasiyetname nedir sorusuna net cevaplar ile devam edelim.

Gerçek veya tüzel kişilere bırakılan mallar vasiyetname türleri ile sahiplerini bulur. Vasiyetnamenin türleri vardır ve her türüne göre hazırlanma detayları da içerisinde yer alır. Vasiyetname oluşturmak için bu türlerden birisi tercih edilebilir.

Fakat daha çok resmi vasiyetname gerçeğe daha kolay dönüştürülebilir olduğu için tercih edilmektedir. Ancak genellemeler haricinde sözlü vasiyetname tercih edildiği zamanları ve alanları da görmekteyiz. Bu durum insandan insana göre değişiklik gösterir. 

Vasiyetname Nedir Türleri Nelerdir?

Vasiyetname, kişinin ölümünden sonra mal varlıklarını ve maddi haklarını devredeceği kişi veya kişilere bırakacağı miktarı belirten yazılı kağıttır. İçerisinde birçok türleri bulunur ve bu türler içeriğinde de bazı farklı detaylar göze çarpar. Vasiyetname geçerliliği türüne bağlı olarak elbette ki resmiyette vardır. Peki ya türler nelerdir ve içeriğindeki detaylar nasıl seyreder?

1- Sözlü Vasiyetname Nedir?

Sözlü vasiyetname, geçerli olması için olay içerisinde tanıkların yer alması gerekir. En az iki tanığın olması gerekir ve vasiyet sahibinin sözlü bir şekilde vasiyeti bıraktığı kişileri ve miktarı dile getirmesi gerekir.

Bu durum elbette ki yazıya yine dökülmelidir. Vasiyet bırakan kişi, iki insana aynı anda son arzuları doğrultusunda vasiyet detaylarını iletir ve yazmalarını ister. Sonrasında kişinin vasiyeti ve detayları, tanık olan iki kişi tarafından yazıya detayları ile aktarılır. Belgenin imzalanması ve yetki bulunan makam içerisine devir etmesi gerekli olur.

2- El Yazılı Vasiyetname Nedir?

El yazılı vasiyetname de bir diğer vasiyetname türüdür ve farklı detaylar ile yine geçerliliğe sahiptir. Sözlü vasiyetnamede iki kişi olmak şartı ile tanıkların yeri ve önemi oldukça büyüktü. 

Türk Medeni Kanunu 538. Maddesinde el yazılı vasiyetnamenin de geçerli olduğu yazılmıştır. Bu vasiyetin noter eşliğinde düzenlenmesi bu tür için geçerli ve zorunlu değildir. Yani vasiyet bırakan kişinin yazmış olduğu belgeyi illa ki notere onaylatması gerekmez.

Aksi şekilde vasiyet bırakan kişinin el yazısı ile bir kâğıda vasiyetini ve son arzularını yazıp imzalaması yeterli olur. Ve resmiyette de geçerliliği bulunur, vasiyet yerine geçerek gerekenler yapılır. Bu kâğıdın kişinin hayatını kaybettikten sonra gerekli ve ilgili makamlara ulaşması işlemlerin kayıt altına alınması için oldukça öneli bir şarttır. 

3- Resmi Vasiyetname Nedir?

Resmi vasiyetname, resmi memur tanığı ile gözetilerek oluşturulan bir belgeyi ifade eder. İki adet tanığın da etkisiyle hazırlanan ve ölüme bağlı gelişen bir işlem olarak karşımıza çıkar. 

Resmi vasiyetname hazırlamak için mutlaka iki tanığın var olması gerekir ve sonrasında işlemler resmiyete dökülebilir. Bu kural ve husus haricinde başka çarpıcı bir fark da bulunmaz. 

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.