Mahkeme kararının SGK tarafından uygulanmaması işletmeler için büyük sorunlara yol açar. İşte SGK uygulamama detayları!
SGK, Türkiye için son derece önem taşıyan bir kuruluştur. Burada tamamen çalışanların avantajına yönelik bir işlem süreci dönmektedir. Çalışan sigortalılar çalışma hayatları boyunca prim öderler. Ve ödenen bu primin toplamını da emeklilik dönemlerinde emeklilik maaşı olarak geri alırlar. Maaş olarak geri verilen primlerin haricinde SGK daha birçok avantajı da sunar.
SGK Nedir?
Ülkemiz içerisindeki tüm vatandaşları içine alan ve koruma altından bulunduran bir uygulama, SGK’dır. Sosyal Güvenlik Kurumu sayesinde birçok insanımız güvencesini sağlıyor ve belirli haklarını alıyor. Sosyal güvenlik sisteminin iskeletini oluşturur.
SGK, sigortalı çalışanlardan prim toplar ve bu işlemi düzenli bir şekilde sağlar. Düzenli toplanan primler sonucunda yine bu primler çalışanlara dağıtılır. SGK bağışı diye bir şey yoktur ve yapılan işlemler ödemedir.
Sigortalı kişilerin sağladığı ödemelere denmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereğince de SGK ülke içerisinde önemli bir konumda yer alır. Sigortalı çalışanlar çalışma hayatları boyunca iş sigortasını yani primlerini öderler. Emekli olduktan sonra da çalışma hayatı boyunca ödenen bu primler sayesinde maddi geri dönüş sağlanır. SGK primleri ile sağlanan emeklilik maaşlarının yanı sıra herhangi bir iş kazası, ölüm ve sakatlık sonucunda da sigorta sağlanır.
Mahkeme Kararı SGK Tarafından Uygulanmadı!
Mahkeme kararının SGK tarafından uygulanmaması dendiğinde akla gelen birtakım eylemler vardır. SGK sisteminde yalnızca avantajlar ve olumlu durumlar yer almaz. Bazı zamanlar içerisinde işçiler aylıklarını eksik almaktadırlar ve aynı zamanda da bir gecikme söz konusu olmaktadır.
Böyle bir sorun karşısında ise ilgili vatandaşlar yasal haklarını koruyabilirler. Yasal hakların korunması hukuk bütünlüğü bozulmadan gerçekleşmelidir. Davada ispatlanan olaylar sonucunda başarılı bir sonuç alınmaktadır. Mahkeme ve mahkeme kararında bazı hususlar ve şartlar vardır.
Mahkeme kararının kabul olduğu şekilde gerçekleşmemesi anayasa mahkemesine aykırı bir işlemdir. Mahkemeden çıkan kararın uygulanmaması doğru ve normal değildir. Mahkemede sonuç alınan kararın uygulanmamasının ardından ilgili vatandaşlar gerekeni yapmalıdırlar.
- Durumu kabullenmemek
- Gerekli ve ilgili mercilere başvuru
- Belirlenen sınırlar dahilinde hakların kullanılması
Fakat gerçekleşen her problemin bir sorunu vardır ve problem için yeniden talep oluşturmalıdır. Hukuksal süreç sonunda vatandaşın hakkı olan birçok kaynağa kolay ulaşılması gerekilir.