Kamulaştırma bedeline nasıl itiraz edilir ve izlenmesi gereken yollar nelerdir? İtiraz hakkını bilinçli kullanarak olumlu sonuç alınabilir!
Eskiden istimlak olarak geçen ve kullanılan kamulaştırma işlemi sık sık tercih edilen bir durumdur. Kişiye ait bir taşınmazın devlet gücü ile alınması ve tescillenmesine kamulaştırma işlemi denir.
Genellikle sorunsuz bir şekilde ödenen bedel ile devrolan taşınmazlar her zaman için sorunsuz ilerlemez. Kamulaştırma bedelinin doğru belirlenmesi ve karşı tarafı tatmin etmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde itiraz davaları ile süreçler biraz daha uzayabilir.
Kamulaştırma Bedeli Nedir?
Kamulaştırma bedeli ile kararlar verilerek gerekli sözleşmeler yapılır ve tescil işlemleri tamamlanır. İlgili olan taşınmaz için en doğru ve uygun bedel kararı verilir. Verilen bedel kararı sonucunda karşı taraf taşınmazı için oluşturulan rakamdan hoşnut olmayabilir.
Bu durumda da itiraz davası açması gerekecektir. Kamulaştırma işlemi, kişiye ait taşınmazın devlet gücü aracılığı ile devlet yönetimine geçmesiydi. Açılan itiraz davasının amacı, hakkı olduğu düşünülen oranlarda taşınmaza bedel biçilmesidir.
Kamulaştırma Bedeline İtiraz Neden Edilir?
Kamulaştırma işlemleri içerisinde oluşan itirazlar genellikle bedele yönelik meydana gelir. Buradaki temel mantık taşınmazını devlete devredecek olan ilgili kişinin taşınmaz bedeline biçilen miktar üzerinde mutabık olmamasıdır.
Kamulaştırma planlarının gerçekleşmesi imar planlamaları nedeni ile de şarttır. İmar planı hukuka aykırı ve ters bir durumda yer alıyorsa işlem iptal edilir. Bedelin tescili ve tespiti davası açılabilir. Açılan dava aracılığı ile taşınmaza ait uygun olacak bedelin belirginlik kazanması ön plana çıkar ve gerekir.
İdarenin tüm işlemler boyunca almış olduğu kararlar ve yetkiler hukuka aykırı olmalıdır. Aksi takdirde sık sık karşı karşıya kalınmasa da davanın ve kararın iptali gerçekleşebilir.
Kamulaştırma Bedeline Nasıl İtiraz Edilir?
Özel mülkiyet içerisinde dahil olan taşınmazlar fazla bir detaya bakılmadan işleme tabi tutulabiliyor. Burada taşınır mallar işleme tabi olamaz ve söz konusu olamaz. Fakat bazı şartlar ve istisnai durumlar adı altında bedelleri ödenen taşınırlara da el konabilir.
Mahkemede görevlendirilen bilirkişiler istimlak yani kamulaştırma işlemi için bedel araştırması içerisine girerler. Kamulaştırma işlemini gerektiren olaylar ve imar sonucundaki gerçek olabilecek değer artışları hesaplanır.
Bilirkişi herhangi bir hak geçirmeden doğru bir miktara ulaşır ve belirleme gerçekleşir. Bilirkişi aracılığı ile araştırmalar yapılarak ortaya çıkan bedele, ilgili taşınmaz sahibinin itirazı mümkündür. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilerek yapılacak başvuru sonucunda itiraz gerçekleşir. İtiraz, ilgili mahkemeye 30 gün içinde yapılmalıdır. İtiraz bu şekilde gerçekleşir fakat itirazın nedeninin dolu olması gerekir. Aksi takdirde kabul olmaz ve itiraz sayılmaz. Bu aşamalar içerisinde hukuki danışmanlık desteği almak son derece faydalı ve avantajlı olur.