Kamulaştırma Bedeli Çok Düşük Geldi Ne Yapmalıyım?

Kamulaştırma bedeli çok düşük geldi sorununa en net çözümü sunacağız. Düşük gelen bedele çözüm olarak belirli aşamalar vardır.

İstimlak olarak da bilinen kamulaştırma terimi aslında; kişiye ait taşınmazın devlet gücü aracılığı ile bedel ödeyerek almasıdır. İşlemin gerçek olması için satın alma usulü kullanılır.

Bu konudaki ilgili olan kurum, kişilere kamulaştırma teklifi sunar. Kamulaştırma için sağlanan teklif sonrasında sözleşme imzalanması ile süreç işlemeye başlar. İşlemlerin tamamlanmasının ardından sonuç olarak ilgili taşınmazlar devlet yönetimi altına geçer. İşlemler dahilinde ilgili taşınmazların bedeli de belirlenir.

Kamulaştırma Bedeli Nedir?

Kamulaştırma bedeli nedir sorusuna cevap vermeden önce kamulaştırma işleminden bahsedelim. Kamulaştırma işlemi kişiye ait olan taşınmazların devlet yönetimi ve sahipliği altına geçmesidir. Bu işlemin gerçekleşmesi için taşınmazlara karşılık olarak bedelin belirlenmesi gerekir.

Devamında da karşılıklı ortak çıkarlar doğrultusunda bir sözleşme hazırlanır ve anlaşma sağlanır. Sonuç olarak taşınmazlar artık devlet gücüne ve yönetimine geçmiştir. Fakat bu işlemler dahilinde birçok sorun da taşınmaz sahibi için çıkabilir.

En sık karşı karşıya kalınan durum, taşınmazlar için oluşturulan bedelin tatmin etmiyor olmasıdır. Eğer kamulaştırma bedeli çok düşük geldi tarzından bir yakınma oluyorsa bu anlaşma red alır. Kabul olmaması koşulunda ilgili kurum dava açar.

Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil davası sonucunda olumsuz karar alınmaz. Bu davanın amacı taşınmazın bedelinin doğru ve eksiksiz belirlenmesini sağlar. Belirlenen bedel ödenir ve taşınmazın tescili gerçekleşir.

Kamulaştırma Bedeline İtiraz Nereye Yapılır? Düşük Geldiğinde Ne Yapılır?

Kamulaştırma bedeli davası açarak itiraz yapılır. Davanın açılmasının ardından bilirkişi görüşü de önem taşır. Bilirkişi raporları ile keşif işlemi yapılır ve bedel belirlenir. Bilirkişinin hazırlamış olduğu bedel belirleme raporu mahkemede baz alınır.

Taşınmazın mahkeme aracılığı ile belirlenen bedeli ödenerek ilgili kuruma tescili gerçekleşir. Kamulaştırma bedelinin ortaya çıkması ve itiraz sonrasında belirlenmesi için birtakım aşamalara dikkat edip uyum sağlamak gerekir. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir!

  • İki taraf arasında taşınmazın devri için sözleşme hazırlanır
  • Sözleşmeyi inceleyen taraflar sorun olan yerleri açıklarlar
  • Eğer taşınmazın ödenecek olan bedeli düşük geldiyse kişi itiraz hakkını kullanır
  • Kişi tutanağı kesinlikle imzalamamalıdır
  • Dava açılmalıdır
  • Dava sırasında devlet tarafından bilirkişi görevlendirilir
  • Bilirkişi gerekli ve yeterli araştırmaları yaparak taşınmaz bedelini belirler
  • Bilirkişi önderliğinde hazırlanan raporun, içinde yer alan bedel halen daha düşük gelebilir
  • Eğer halen daha düşükse tebliğ edilen rapor süresine dikkat edilerek itiraz oluşturulur
  • Tebliğ olan rapordan 2 hafta içinde itiraz gerçekleşmelidir
  • Eğer bedel için karar mahkeme tarafından verildiyse itiraz için üst mahkemelere başvuruda bulunmak gerekir

Tüm sayılan işlemlerin başarılı sonuç vermesi için itirazın dolu bir neden ve hazırlık barındırması gerekir. Hukuki destek bu açıdan son derece fayda ve avantaj sağlar.

İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00
Yol tarifi al
İletişim Bilgileri
Yeşilova Mah.4017 Cad. Çağ Dora Plaza 18/1 Etimesgut / ANKARA
Pazartesi - Cuma: 8.30-.19:00

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

Arihukuk.com @2021 – Tüm Hakları Saklıdır. Dizayn ve Yazılım destek: BiSEO

WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Butona tıklayarak Hukuk danışmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.