İş davaları içinde iş akdinin feshinde alınan kararlar ve bu kararları destekleyen sebepler vardır. İşte detayları!
İş sözleşmelerinde bir tarafta işçi yer alırken bir tarafta da işveren bulunur. Belirli anlaşmazlıklar ve sözleşmeye ihlal durumlar sırasında iş veren çalışanın iş feshine karar verebilir. Fakat haksız bir girişimde de işçinin savunma hakkı ile mahkeme süreci başlar. İş akdine sebep olabilecek birtakım nedenler vardır. İşte şu şekildedir!
İş Akdi Feshi Nedir?
İş akdi feshi ile beraber işçi ile işveren arasında yer alan iş anlaşması iptal olur. Çalışanın kurum içerisindeki görevleri son bulur ve ilişiği kesilir. İş sözleşmesi iki taraflı hazırlanan ve karşılıklı çıkarları koruyan bir sözleşmeyi temsil eder.
Ve bu sözleşme içerisinde yer alan her iki taraftan birsinin iradesi biterse sözleşmeye karşı fesih işlemi başlatılır. Yöneticilerin çalışanları çıkartmaları için gerekli ve uygun bir neden bulunuyorsa fesihe karşı gelinemez ve işlem biter.
İş Veren Hangi Durumlarda İş Akdinin Feshini İster?
İşveren işçi ile arasında bulunan iş anlaşması ve sözleşmesini bozabilir. Sözleşmesin bozulması ile beraber gerekli olan unsurlar yerine getirilmelidir. Artık çalışan iş yerinde çalışamaz ve gerekli verilen sorumlulukları bırakır.
Peki böyle bir durumun kişiye karşın oluşturacağı dezavantajları enelerdir? Genellikle her çalışan işten çıkarılmasını haklı bulmaz. Bilinç kazanabilecek bir sıralama ile fesih işleminin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.
1- İyi Niyet Kurallarına Uymayan ve Ahlak Barındırmayan Hareketler
İş ahlakı içerisinde yer alan kurallardan ve gerekçelerden birisine uymayan ve kronik şekilde devam ettiren çalışanlar ile fesih sorunu yaşanıyor. İşveren gerekli ahlak kurallarının uygulamasına önem verir.
Ahlaksız hareketler ve iyi niyet barındırmayacak davranışlar fesih isteme nedenleri arasında yer almaktadır. Ahlak davranışlarından kasıt diğer çalışan iş insanlarının herhangi bir saygısızlığa uğramasıdır. Taciz tarzından herhangi bir sorunu ortaya çıkaran işçinin feshi kesinlikle gerçekleşir. Sigorta primlerinin eksik ödenmesi de haklı bir fesih sebebidir.
2- Sağlık Problemleri
Eğer işçi hastalandıysa ve büyük sağlık problemi yaşıyorsa yine fesih işlem gerçekleşir. Sağlık problemlerinin ortaya çıkması işçinin mesai saatlerini de aksatması anlamına gelir. Eğer işe gelmeme durumu arka arkaya 3 kez ve ayda toplam 5 kez olursa işveren haklı bir şekilde fesih işlemlerine başlayabiliyor.
3- İşçinin Tutuklanması
Çalışmakta olan işçinin herhangi bir suç kaydı olması ve tutuklanması hukuki açıdan birçok sorun oluşturur. İşveren de böyle bir durumda olan bir çalışanı için fesih aşamalarını başlatabilir. Tutuklanma haricinde aynı zamanda göz altına alınan çalışanlar için de bir neden oluşturur.
4- Haklı Fesih
Tüm saymış olduğumuz nedenlerin sonrasında daha gene ve haklı olarak geçen bir fesih işlemine değinelim. Fesih nedeni iyi niyet kullanmama ve ahlaksızlık nedeni ile olacaksa iş devamlılığı durdurulabilir.